Bijstand en werken, waar moet je op letten?

  • 22 aug. 2022 16:38

Werken terwijl je een bijstandsuitkering ontvangt, is mogelijk. Het is wel verstandig om je vooraf goed te laten informeren. Wat mag je bijverdienen in de bijstand en welke invloed heeft dit op jouw uitkering? De gemeente is hierbij jouw eerste aanspreekpunt. Olympia Werkvertrouwen staat voor jou klaar om je te begeleiden naar werk dat er voor jou toe doet.

Je ontvangt een bijstandsuitkering omdat je het lastig voor je om in je levensonderhoud te voorzien. Maar je bent wel in staat om te werken en wil graag aan de slag. Wat voor invloed heeft dit op je uitkering? Jouw contactpersoon van de gemeente waar je woont, rekent voor jou uit wat de gevolgen van je toekomstige inkomsten voor je uitkering zijn.

Hoeveel is de bijstandsuitkering?

De hoogte van jouw uitkering hangt af van je leeftijd en hoe jouw huishouden eruitziet. Woon je alleen, heb je een partner en/of kinderen? Die situatie bepaalt de hoogte van jouw bijstandsuitkering. Bij jouw gemeente kun je terecht als je vragen hebt over de hoogte van jouw uitkering.

Invloed inkomen partner op je bijstand

Met hoe meer volwassenen je in huis woont, hoe lager je bijstandsuitkering wordt. Dit komt door de kostendelingsnorm. Je kan je kosten dan delen met je huisgenoten. Woon je samen en heb je beiden inkomen? Dan ziet de overheid dit als één inkomen. Verdien je samen meer dan de bijstandsnorm, dan heb je geen recht meer op bijstand.

Vanuit de bijstand weer aan het werk

De bijstandsuitkering is een tijdelijk vangnet. Je mag dus naast je bijstandsuitkering werken. Je hebt zelfs een sollicitatieplicht. Misschien heb je al een periode niet kunnen werken. Het kan dan moeilijk zijn om weer te beginnen. Olympia Werkvertrouwen is er voor iedereen die wat extra hulp kan gebruiken om weer aan het werk te gaan. We kijken samen naar jouw mogelijkheden. Wat maakt je blij? Welke verborgen talenten heb je? We gaan op zoek naar een werkgever die daarbij past. Naar een betekenisvolle baan: zodat jij weer de kans krijgt om je verder te ontwikkelen

Werken met een bijstandsuitkering? Wij helpen je

Neem eerst contact op met jouw gemeente om je goed te laten informeren. Olympia Werkvertrouwen zoekt samen met jou naar een baan die bij je past. 


Thema's
Gerelateerde artikelen