Sollicitatieplicht in de bijstand, hoe werkt het?

  • 15 sep. 2022 14:05

Je hebt recht op financiële hulp en ontvangt een bijstandsuitkering van jouw gemeente. Zij verwachten dan wel van jou dat je aan bepaalde verplichtingen voldoet. Eén van deze verplichtingen is de sollicitatieplicht. De gemeente verwacht van jou dat je er alles aan doet om zo snel mogelijk weer aan het werk te zijn. Wat betekent deze verwachting voor jou?

Je ontvangt bijstandsuitkering van de gemeente en bent in staat om te werken. Het is je alleen nog niet gelukt om iets te vinden. Jouw gemeente verplicht jou dat je actief solliciteert. Hoe vaak moet je dan solliciteren? Alle activiteiten die je in je zoektocht naar werk onderneemt, tellen mee als sollicitatie. Zoals actief solliciteren op vacatures en je inschrijven bij een uitzendbureau en UWV.

Alle vacatures

Verplichting gemeente

Zolang je nog geen werk hebt en bijstandsuitkering ontvangt, houdt de gemeente contact met je. Wat vragen zij nog meer van jou? Je moet bijvoorbeeld:

  • meewerken aan eventueel onderzoek vanuit de gemeente naar de mogelijkheden die er voor jou zijn om te werken;
  • banen accepteren die jou aangeboden worden;
  • deelnemen aan een re-integratietraject van de gemeente dat bestaat uit een cursus of stage.

Alles is erop gericht jou weer aan werk te helpen om daarmee je zelfredzaamheid blijvend te vergroten. Per gemeente kunnen de verplichtingen verschillen. Vraag dit daarom altijd na bij jouw gemeente.

Ontheffing sollicitatieplicht bijstand

Als jouw situatie de mogelijkheden om te solliciteren beperkt, kun je in aanmerking komen voor ontheffing van de sollicitatieplicht. Dit is het geval als: 

  • je langdurig arbeidsongeschikt bent. Werken is dan niet mogelijk.
  • je alleenstaand ouder bent met kinderen tot 5 jaar waarvoor je de volledige zorg hebt;
  • je alleenstaand ouder bent met kinderen jonger dan 12 jaar waarvoor geen kinderopvang beschikbaar is;
  • je leeftijd minimaal 57,5 jaar is;
  • je een opleiding volgt voor een nieuwe baan.

De ontheffing van je sollicitatieplicht vraag je zelf aan bij jouw gemeente. Ben je mantelzorger en begeleid je iemand zo intensief dat je niet kan werken? Vraag dan bij jouw gemeente om een vrijstelling van je sollicitatieplicht. Of dit wordt toegekend, verschilt per gemeente. 

Begeleiding sollicitatie Olympia Werkvertrouwen

Door te werken ontwikkel je jezelf, ontmoet je mensen en lever je een actieve bijdrage aan de maatschappij. En je hebt inkomsten om in je levensonderhoud te kunnen voorzien. Het vinden van een baan is helaas niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Bij Olympia Werkvertrouwen is iedereen welkom voor hulp bij het vinden van werk. Ieder individu heeft talenten om verder te ontwikkelen. Wij kijken naar de mogelijkheden die er voor jou zijn.

Wat telt mee als sollicitatie?

Schrijf je je bij ons in en kom je langs voor een gesprek? Dan telt dat als sollicitatie. Stellen we je voor op een baan, dan telt dat ook. En een sollicitatiegesprek natuurlijk ook. Zo doorlopen we samen de stappen op weg naar werk dat er voor jou toe doet. Een volgende stap naar genoeg verdienen om in je eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Zodat je de bijstandsuitkering niet meer nodig hebt.

Meer weten over sollicitatieplicht bij een bijstandsuitkering?

Neem eerst contact op met jouw gemeente om je goed te laten informeren. Olympia Werkvertrouwen begeleidt je vervolgens graag aan werk dat er voor jou toe doet. Neem contact met ons op.

Olympia Werkvertrouwen


Thema's
Gerelateerde artikelen