Bijverdienen met een Wajong-uitkering, zo werkt het

  • 29 aug. 2022 08:35

Ga je werken met een Wajong, dan wil je weten wat de gevolgen voor je uitkering zijn. Je ontvangt een Wajong-uitkering omdat je gezondheid het niet toelaat om te werken. Maar als het beter gaat of je kansen ziet om aan de slag te gaan, wil je dat natuurlijk. Hoeveel mag je dan bijverdienen? En wat valt er allemaal onder inkomsten? 

Fijn dat je deels weer kan werken. Realiseer je dat je door jouw inkomsten uit werk op op je Wajong-uitkering wordt gekort. Toch ga je er in totaal vaak op vooruit. Ook klussen die je doet, zoals bijles geven of vrijwilligerswerk waar je een vergoeding voor krijgt, vallen onder werk. Dit moet je dan ook opgeven bij het UWV. 

Welke invloed heeft bijverdienen op je Wajong-uitkering?

Heb je arbeidsvermogen, dan is je Wajong-uitkering 70% van het minimumloon. Ga je deels weer werken naast je Wajong-uitkering? Dan ga je er altijd op vooruit. De overheid verrekent wel 70% van je inkomsten met jouw uitkering, maar je houdt per euro die je verdient, 30 cent over. 

De rekenwijze hiervoor kan best ingewikkeld zijn. Daarom verwijzen we je naar de handige rekenhulp die het UWV heeft gemaakt. Hiermee bereken je zelf je totale inkomsten als je gaat werken.

Bijverdienen met een oude Wajong-regeling

Val je onder de oude Wajong-regeling, uit 2010? Dan heb je misschien recht op een garantiebedrag als je uitkering lager uitvalt. Vraag in dat geval of jouw contactpersoon bij het UWV je helpt met de berekening hiervan.

Andere inkomsten die invloed hebben op je Wajong-uitkering

De volgende situaties be├»nvloeden ook de hoogte van je Wajong-uitkering: 

  • je doet vrijwilligerswerk en krijgt hier een vergoeding voor. Als deze niet hoger is dan 180 euro per maand of 1800 per jaar, wordt dit niet verrekend met je uitkering. Is dit wel zo, dan gaat het hele bedrag van je uitkering af.
  • je gaat als zelfstandige werken. Een schatting van de te verwachten inkomsten wordt dan op je uitkering ingehouden. Achteraf ontvang of betaal je het verschil terug.

Begeleiding naar werk 

Je kan deels weer werken, maar hebt dit een tijd niet gedaan. Waar begin je dan? Fijn voor jou als iemand je daarbij helpt. Vanuit Olympia Werkvertrouwen kijken we graag samen met jou welke mogelijkheden er voor je zijn. Eerst bespreken we waar jij energie van krijgt en welk werk past bij jouw gezondheidssituatie. Vervolgens gaan we aan de slag met het vinden van betekenisvol werk: een baan waarin je jouw talenten kan ontwikkelen.

Werken met een Wajong-uitkering? Zo vind jij een baan

Voor meer informatie over jouw Wajong-uitkering kun je terecht bij het UWV. Heb je hulp nodig bij het vinden van werk dat past bij jouw situatie? Neem dan contact op met Olympia Werkvertrouwen. Wij begeleiden je graag naar werk dat er voor jou toe doet. 


Thema's
Gerelateerde artikelen