Werken met een Wajong-uitkering? Reken uit wat mag

  • 29 aug. 2022 08:30

Ontvang je een Wajong-uitkering en kun je daarnaast weer werken, dan is dat goed nieuws. Je kan weer op zoek gaan naar werk dat bij jou past. Betekenisvol werk. Doordat je dan ook gaat verdienen, heeft dit gevolgen voor je inkomsten. Welke zijn dit? Het is goed om te weten hoe je dat kan berekenen. En hoe je ervoor zorgt dat je werk vindt dat je leuk vindt én bij jouw situatie past. Bij Olympia Werkvertrouwen ben je welkom om samen op zoek de baan te vinden die bij je past.

Je hebt een Wajong-uitkering omdat je een beperking hebt. Het gaat nu zo goed met je dat je daarnaast  weer kan werken. En dat wil je! Olympia Werkvertrouwen heeft ervaring in het naar werk begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Iedereen verdient een eerlijke kans. Ieder mens heeft een eigen verhaal. Dat geldt ook voor jou. Wij zijn er om je te helpen met de volgende stap. Samen met jou gaan we op zoek naar een baan die bij jou past.

Werken met de oude en nieuwe Wajong

Waar moet je rekening mee houden als je gaat werken met een Wajong-uitkering? Eerst is het belangrijk om te weten welke Wajong jij ontvangt. Er zijn er namelijk drie. De datum waarop je bent gestart, bepaalt in welke Wajong je zit: 

  1. de oude Wajong, aangevraagd vóór 2010 
  2. de Wajong 2010, aangevraagd tussen 1 januari 2010 en 1 januari 2015 
  3. de Wajong 2015, aangevraagd na 1 januari 2015 

Berekenen wat je mag verdienen met een Wajong-uitkering

Het aantal uren in de week dat je kan werken bepaalt hoeveel je erop vooruit gaat. Dit noem je ook wel je arbeidsvermogen. Hoe meer je verdient, hoe lager je uitkering, maar hoe hoger je totale inkomsten zullen zijn. Dat is je uitkering plus je inkomsten uit werk. Ook je leeftijd bepaalt deels je inkomen. Ben je 18, 19 of 20 jaar, dan wordt gerekend met het minimumjeugdloon in plaats van het minimumloon. Op de website van het UWV vind je een handige rekentool waarmee je jouw nieuwe inkomen zelf berekent. Ook berekent de tool wat jouw arbeidsvermogen is: het aantal uren dat je nu of in de toekomst kan gaan werken.

Hoeveel mag je werken met de Wajong? 

Voordat we starten met het vinden van de baan die jou het beste past, is het goed om te weten hoeveel je kan werken en wat je mag bijverdienen met een Wajong-uitkering. Gebruik hiervoor de rekenhulp van UWV om te ontdekken welke gevolgen je toekomstige inkomen heeft op je uitkering.

Ontvang je de Wajong levenslang?

Goed om te weten: is je Wajong-uitkering gestopt vanwege je inkomsten uit werk, maar kun je niet meer werken door je beperking? Dan heb je tot je AOW-leeftijd recht op de Wajong-uitkering. Alleen de hoogte van je uitkering kan dan nog wijzigen. 

Werken met een Wajong-uitkering? Wij helpen je graag!

Neem eerst contact op met je adviseur bij het UWV. Heb je hulp nodig bij het vinden van een baan die past bij jouw situatie? Neem dan contact op met Olympia Werkvertrouwen. Wij helpen je graag met het vinden van werk dat er voor jou toe doet. 


Thema's
Gerelateerde artikelen