Werken bij de teststraat: Annemieke en Freerk ruilen pensioentijd in

  • 24 jun. 2021 15:46

Gepensioneerd zijn en toch actief bijdragen aan bestrijding van corona? Artsenechtpaar Annemieke en Freerk (allebei 68 jaar) hebben deze missie. Door hun enorme motivatie, aangewakkerd door een Gesprek van Betekenis bij Olympia.

Na een korte training via Olympia ruilden zij hun pensioentijd in voor werken in de Amsterdamse teststraat. Drie dagen per week helpen ze in het gevecht tegen corona en het virus eronder te krijgen. Inmiddels helpen ze ook bij de vaccinaties en met de ontwikkeling van minder ervaren collega’s. “Dagelijks leren van alle verschillende mensen die we ontmoeten en nu echt bijdragen aan het oplossen van deze ellende. Het geeft ons leven meer kleur en zin.”, aldus Annemieke en Freerk.

Bank hangen geeft geen voldoening, helpen in de coronastrijd wel

Ze leerden elkaar op hun 18e kennen, hij studie Geneeskunde, zij doktersassistente. Hun droom leidde hun naar een missieziekenhuis in Afrika. Na vier jaar hadden ze veel gedaan en geleerd. Ze waren zelfstandig en dankbaar voor kleine dingen. Maar ze misten de familie, de Hollandse grappen en keerden terug. Na een eigen, drukke huisartsenpraktijk stopten ze op hun 66e om met pensioen te gaan. Op de bank hangen leek hun grootste hobby te worden, Amsterdam zelf lag plat in coronatijd. Maar het voelde niet goed om zelf niets bij te dragen. Het triggerde dat er te weinig testers waren en via het googelen van COVID-19 kwamen zij al snel bij Olympia terecht. Tijdens het Gesprek van Betekenis met Luka, Olympia Amsterdam, bespraken ze hun ervaring en drive om mensen te helpen en collega’s te begeleiden.

Inspiratie halen uit diverse culturen, leeftijden en achtergronden

De link naar de teststraat van de GGD is snel gelegd. Na een korte inwerktraining kunnen Annemieke en Freerk direct twee dagen per week aan de slag. Zij genieten dagelijks van de familiaire sfeer, de structuur, discipline en cultuur in de teststraat. Van de diversiteit van collega’s met verschillende achtergronden, culturen en leeftijden. Het inspireert en verrijkt hen enorm. Het werk is veelzijdig en ze worden getraind om allround te zijn, zo krijgen ze ook agressietraining. Ze leren continu bij en bewonderen collega’s die daar zonder medische achtergrond werken.

De kracht van betekenis geven via werk

Annemieke en Freerk inspireren met hun enthousiasme, werk- en levenservaring op hun beurt weer anderen. Bij stress en gemopper relativeren zij de boel en dragen bij aan de positieve sfeer. Als ouder echtpaar dwingen ze veel respect af. Ze werken anderen enthousiast in. Hun kennis en houding komt zo goed van pas, dat zij naast het testen inmiddels ook vaccineren. Dagelijks geven Annemieke en Freerk via hun werk betekenis aan collega’s en burgers. Samen in de strijd tegen corona. Een dagje vrij voelt nu anders. Ze roepen dan ook iedereen die wil en sociaal is ingesteld op om zich aan te melden voor dit mooie werk.

We zijn dankbaar dat we deze twee mooie mensen mochten begeleiden naar hun werk van betekenis. We hopen dat Annemieke en Freerk nog lang kunnen werken aan hun missie.


Thema's
Gerelateerde artikelen