Praktijkverhalen: gemotiveerd aan de slag in een nieuw vak

  • 29 sep. 2022 08:20

Ontwikkelen biedt mogelijkheden. Zeker waar er schaarste is op de arbeidsmarkt. Is het moeilijk om een bepaalde functie in te vullen? Dan is het slim om verder te kijken dan de vaardigheden. Misschien checkt iemand niet alle boxjes, maar past diegene wel goed bij je organisatie en heeft potentie om door te groeien. Olympia biedt daarom een aantal opleidingen aan. Gemotiveerde mensen leren een nieuw vak en gaan daarna meteen aan de slag. Bas te Velthuis en Rob van Stijn, beide specialist opleiden bij Olympia, vertellen.

Chauffeursopleiding van Olympia

Er is een schreeuwend tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Al jaren. Olympia biedt daarom een opleiding tot vrachtwagenchauffeur aan. Bas begeleidt deze mensen: “Mensen komen bij ons omdat ze een andere stap in hun carrière willen maken, op zoek zijn naar een andere baan of willen doorgroeien, maar dat niet kunnen in hun huidige werk. Ik ga dan het gesprek met ze aan, luister naar ze: wat zijn hun ambities? Wat zijn hun persoonlijke doelstellingen? We vinden het belangrijk dat onze flexkrachten geïnspireerd aan het werk gaan. Daarom kijken we altijd goed wat bij hen past. Is dat vrachtwagenchauffeur en zijn zij ook enthousiast? Dan is het een match!”

“Tijdens de opleiding gaan ze al aan de slag in een baan waarmee ze in aanraking komen met vrachtwagens. Bijvoorbeeld als lader/losser. Ondertussen leren ze door en zodra ze hun papiertje hebben, plaatsen we ze bij een bedrijf dat past. En ook daarna begeleiden we ze nog 2 jaar. Dat houdt in dat ik regelmatig contact met hen heb, vraag of alles goed gaat en een luisterend oor bied. Maar ook kijk naar wat voor vrachtwagenchauffeur ze willen worden, want ook daar zit veel verschil in. Wil je kippen vervoeren? Of diesel? Ze vinden deze ondersteuning heel fijn en het biedt ze zelfvertrouwen. En veel bedrijven zijn uiteindelijk zo blij met deze mensen, dat ze meteen in dienst nemen.”

Opleiding tot online marketeers

In het oosten van het land zijn online marketeers ook schaars. Bas: “Daarom bieden we ook een opleiding aan tot online marketeer. De mensen die dit traject aangaan, zijn niet helemaal tevreden in hun huidige baan en zoeken iets anders. Vaak komen ze wel uit de commerciële hoek. Bijvoorbeeld customer service, procesbegeleiding of buitendienst. Maar ze willen net een andere kant op. Bij ons leren ze dan de vaardigheden die ze nodig hebben als online marketeer.”

“Als ze eenmaal begonnen zijn aan hun nieuwe baan, zie je dat ze dit eigenlijk altijd al hadden willen doen. En het blijft ook een uitdagende baan, omdat de ontwikkeling in deze branche heel snel gaan. Ze zitten daar meer op hun plek. Het is mooi dat wij daar een bijdrage aan leveren.”

Traineeship gemeente Amsterdam

Rob ontwikkelde samen met gemeente Amsterdam een traineeship voor een moeilijk te vervullen functie. Rob: “Gemeente Amsterdam was op zoek naar een inkomensconsulent. Een functie waarvoor je niet zomaar een opleiding volgt, maar pas echt leert als je het doet. Daarom kon gemeente Amsterdam moeilijk mensen vinden. En dus ontwikkelden we een traineeship. We hebben daarin ook veel tijd gestoken in de preboarding en onboarding, zodat mensen al voordat ze aan het werk gingen, bekend raakten met de functie en de cultuur. Ze kregen daardoor een erg zachte landing en voelden zich meer verbonden met de organisatie. Dit zijn dus hele waardevolle nieuwe medewerkers.”

 


Thema's
Gerelateerde artikelen