De kracht van een goede onboarding

 • 30 mrt. 2023 09:55

Nieuw personeel is waardevol. Deze krappe arbeidsmarkt maakt dat duidelijker dan ooit. Als werkgever wil je je (nieuwe) medewerkers dus zo goed mogelijk aan je binden. De allereerste stap in dat proces? Jouw onboarding, en de eerste indruk die je maakt op nieuwe krachten. Want een medewerker die zich bij jou welkom en thuis voelt, stapt minder snel op.

Hoe ziet een goede onboarding eruit?

Wat voor jou de beste onboardingstrategie is, ligt aan jouw organisatie. Maar over het algemeen kun je zeggen dat succesvolle onboarding moet voldoen aan ‘de vijf C’s’:

 1. Compliance. Besteed aandacht aan alle regels en procedures die gelden binnen de organisatie. Bijvoorbeeld veiligheidsinstructies, of het verzuimbeleid.
 2. Clarification. Maak duidelijk wat jouw verwachtingen zijn naar je medewerker. En ook wat je nieuwe medewerker van jullie als organisatie kan verwachten.
 3. Cultuur. De inwerkperiode is het moment om op de juiste manier een nieuwe medewerker kennis te laten maken met de bedrijfscultuur.Een goede onboarding brengt over wat voor cultuur jouw organisatie heeft. Waar staan jullie voor en hoe gaan jullie met elkaar om? Belangrijk om dit ook op te nemen in het onboardingsprogramma.
 4. Het is belangrijk dat je nieuwe medewerkers bindt aan je bedrijf. Daarvoor moet er een connectie zijn. Het contact met collega’s speelt hierbij een grote rol. De onboarding is hét moment voor de kennismaking - en binding - met nieuwe collega’s.
 5. Check-up. Deze stap wordt nog weleens vergeten. Houd contact met de nieuwe medewerker en laat hem of haar niet te vroeg ‘los’. Wat vindt de medewerker van het onboarding-proces? En heeft hij of zij nog iets nodig?

Wat levert een goede onboarding op?

Als organisatie heb je maar één kans om een positieve eerste indruk te maken. Met de juiste onboarding zorg je voor een goede landing van je nieuwe medewerker. Met als gevolg: een vliegende start van een productieve medewerker die zich verbonden voelt met jouw organisatie. En dat is winst voor iedereen. Een aantal voordelen op een rij:

 • Je nieuwe medewerkers zijn sneller geïntegreerd.
  Een goede onboarding zorgt ervoor dat je medewerkers sneller aan het werk kunnen. Ze weten namelijk wat je van hen verwacht, en wat zij van jou kunnen verwachten. Ook voelen ze zich eerder onderdeel van de organisatie, waardoor ze sneller resultaten behalen.
 • Je nieuwe medewerkers zijn productiever en meer betrokken.
  Door vanaf het begin in de ontwikkeling en het succes van nieuwe medewerkers te investeren, laat je ze zien dat je hen waardeert. Dit zorgt ervoor dat zij zich betrokken voelen bij jouw organisatie. Intrinsiek gemotiveerde medewerkers zijn productiever en presteren beter.
 • Je behoudt talent.
  Medewerkers bepalen vaak al in de eerste paar weken of ze bij een nieuwe organisatie willen blijven. Daarom is die binding zo belangrijk, die al begint met de onboarding. Andersom zorgt een slechte onboarding vaak tot een hoog verloop onder nieuwe collega’s. En dat kost handenvol geld.
 • Je bespaart tijd.
  Als je eenmaal hebt geïnvesteerd in een goed onboardingprogramma, levert dat tijdwinst op. Je maakt de inwerkperiode namelijk gestructureerd en voor iedereen gelijk, wat het veel effectiever maakt.

Onze ervaringen met onboarding

Binnen onze inhouse dienstverlening heeft Olympiaan Marieke Nijssen interessante inzichten over de voordelen van een goed onboardingprogramma opgedaan.


Thema's
Gerelateerde artikelen