Maak de metro van jou

Wat ga je doen?

Als metrobestuurder zorg je ervoor dat reizigers veilig en op tijd aankomen. Dat spreekt voor zich. Maar je bent ook het visitekaartje van GVB. Dat betekent dat je representatief en klantgericht bent. Je draagt bij aan de bedrijfsveiligheid door voorschriften te volgen en storingen te melden. Je helpt mee om reizigers een schone en veilige reisomgeving te bieden. En gebeurt er onverhoopt een ongeval of iets anders onverwachts? Dan weet je precies wat je moet doen. Om dat werk goed te doen, krijg je natuurlijk eerst een opleiding. Daarna mag je zelfstandig je eigen metro besturen.

Waar ga je werken?

GVB verzorgt het openbaar vervoer in en rond Amsterdam. Iedere dag weer rekenen bijna 850.000 mensen erop dat GVB ze veilig, snel en comfortabel naar hun plaats van bestemming brengt - 24 uur per dag en 7 dagen per week. Olympia regelt dat GVB hiervoor altijd voldoende metrobestuurders kan inzetten. Daarom werk je als flexibele kracht voor GVB, maar ben je in dienst van Olympia.

Wie ben je?

Om in Amsterdam de metro te besturen, is het uiteraard handig als je in of vlakbij onze hoofdstad woont. Je moet in ieder geval met eigen vervoer naar de startplaats van je metro kunnen komen. Je hebt minimaal MBO 3 werk- en denkniveau en kunt een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) overleggen. Je bent stressbestendig, altijd op tijd, hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel en het liefst ook technisch inzicht. Daarnaast zijn er enkele harde eisen om in Amsterdam de metro te mogen besturen: 

  • Je bent minimaal 21 jaar oud
  • Je hebt een perfect gezichtsvermogen (mag met bril of lenzen) en kunt alle kleuren goed herkennen
  • Je bent tussen de 1,65 en 2,00 meter lang
  • Je hebt rijbewijs B

Wat mag je verwachten?

Kom je door de selectieprocedure, dan krijg je een opleiding waarvoor je 8 weken (inclusief de weekenden) tijd moet vrijmaken. Na afronding van je opleiding mag je de metro zelfstandig besturen. Je moet dan 5 dagen per week beschikbaar tussen 5.00 uur 's ochtends en 19.00 uur 's avonds. De meeste diensten vallen in de ochtend- en avondspits. Wanneer je ook graag in de avond of nacht werkt, is dat ook nog extra mogelijk. Daar staat natuurlijk veel tegenover:

  • Een salaris van € 14,10 bruto per uur
  • Toeslagen als je in de avonden en weekenden werkt
  • Flexibiliteit (je kunt je beschikbaarheid iedere week doorgeven)
  • Gratis vervoer binnen het GVB-netwerk
  • Reiskostenvergoeding als je buiten Amsterdam woont (maximaal 30 kilometer)

Ja, ik wil meer informatie

Maak kennis met Ayoub

Ayoub werkt via Olympia als Trambestuurder en vertelt over zijn werk bij de GVB. “Of als een toerist steeds vraagt of we er al zijn… Dan zijn ze bang dat je er voorbij rijdt. Het is mooi om te zien als we op zo’n plek aankomen dat iemand opgelucht is dat het is gelukt.“

Meer over Ayoub