Ja, ik wil metrobestuurder worden

Maak de metro van jou

Wat ga je doen?

Kies voor een bijzondere baan en ga aan de slag als metrobestuurder bij GVB in Amsterdam!

In deze functie heb je weinig contact met reizigers, dit moet echt bij je passen. Je werkt hoofdzakelijk zelfstandig en volgt secuur alle (veiligheids-) procedures. In de cabine hou je verschillende schermen en systemen in de gaten, zodat je precies weet er op het perron en in je metro gebeurt. Daarnaast sta je in direct contact met de verkeersleiding waarmee je samenwerkt. Samen zorg je ervoor dat er veilig en volgens de dienstregeling wordt gereden. Bij verstoringen of bijzonderheden informeer je de reizigers via het omroepsysteem.

Op de metro werk je alleen en dien je altijd alert te blijven. Je bent onderdeel van een groter team van medewerkers dat verantwoordelijk is voor het op tijd en veilig rijden.

Tijdens een fulltime betaalde opleiding van 8 weken leer jij hoe je een metro bestuurt. Je begint met theorielessen over veiligheid, de metrolijnen en de regels en procedures. Daarnaast bestaat de opleiding uit een praktijkgedeelte en ga je ervaring opdoen op de metrobaan. Deze lessen volg je bij een ervaren collega waarbij je ook oefent in een hypermoderne metrosimulator die de praktijk zeer realistisch nabootst.

Je wordt opgeleid voor alle lijnen en op verschillende type metro's. Dat maakt jou allround inzetbaar en je werk afwisselend. De ene keer start je op Isolatorweg, dan weer op Gein of Noord. Na het behalen van je theorie- en praktijkexamen mag je zelfstandig diensten rijden. Als metrobestuurder besef je heel goed hoe groot jouw verantwoordelijkheid is. Jij zorgt er voor dat de honderden mensen die bij jou in de metro zitten veilig van A naar B komen.

Waar ga je werken?

Via Olympia ga je werken bij GVB. Jij bent het visitekaartje van GVB naar de reizigers in de stad. GVB is dé organisatie voor openbaar vervoer in en rondom Amsterdam. Dagelijks reizen honderdduizenden mensen met GVB via bus, metro of tram en op de veren over het IJ en het Noordzeekanaal. GVB staat voor Gastvrij, Verbindend en Betrouwbaar. Dat zijn de kernwaarden waarmee de medewerkers van GVB het openbaar vervoer in Amsterdam en omgeving verzorgen. 

Manouar over zijn werk op de metro: “Het op tijd rijden is voor mij belangrijk en het geeft mij echt een kick als dat lukt tijdens mijn dienst. Ik weet dan dat mijn passagiers op tijd zijn aangekomen op hun bestemming. Ik rijd verantwoordelijk en veilig. Het contact met mijn collega's en de verkeersleiding ervaar ik als prettig. En natuurlijk is het heel machtig om zo’n enorme metro te mogen én kunnen besturen. In de spits vervoer ik in mijn eentje honderden mensen!”

Wie ben je?

Zoals je gelezen hebt, is veiligheid en punctualiteit erg belangrijk op de metro. Daarom vragen wij van jou een groot verantwoordelijkheidsgevoel en veiligheidsbewustzijn. Wanneer je de metro uitstapt, straal je ook klantvriendelijkheid uit en sta je reizigers te woord en help je hen op weg.

Daarnaast zijn de volgende zaken belangrijk:

 • Je hebt eigen vervoer om naar de opkomstlocaties van de metro te komen. Er is gratis parkeergelegenheid voor je e-bike, scooter, motor of auto op de GVB- terreinen.
 • Je bent minimaal 18 jaar oud (dit is een wettelijke bepaalde leeftijd);
 • Je lengte is tussen de 1,65 en 2 meter lang. Dit is nodig om goed zicht te hebben vanuit de bestuurdersstoel in de cabine;
 • Je bent 8 weken lang fulltime beschikbaar tijdens de opleiding op een vaste leslocatie vlakbij metrostation Overamstel;
 • Je beheerst de Nederlandse taal goed;
 • Je beschikt over een mbo- niveau 3/4 werk- en denkniveau.
 • Je hebt goed zicht (mag met bril of lenzen) en bent in staat om kleuren en signalen te onderscheiden;
 • Je kunt een VOG krijgen als wij die voor je aanvragen;
 • Technisch inzicht is een pre omdat in de opleiding voertuigtechniek en treinbeveiliging worden behandeld.

Wat mag je verwachten?

 • Als je 24 uur per week of meer bij ons gaat werken als metrobestuurder, begint je dienstverband met een jaarcontract via Olympia. We gebruiken dat jaar om elkaar goed te leren kennen. Zijn we allebei tevreden? Dan krijg je een contract bij GVB. Werk je minder uren, dan werk je in een uitzendcontract. Dat loopt via ons.
 • Een goed startsalaris tussen de €2.882,- en €3.919,- per maand, op basis van 40 uur. Dit is inclusief een onregelmatigheidstoeslag.
 • Een volledig betaalde interne opleiding van 8 fulltime weken van 40 uur per week.
 • Een reiskostenvergoeding als je buiten Amsterdam woont (met een maximum bedrag van €11,40 per dag). Ideaal als je bijvoorbeeld in Zaandam, Hoofddorp, Almere of Purmerend woont;
 • Gratis reizen met al het openbaar vervoer van GVB, ook privé;
 • Bedrijfskleding van GVB en een stomerijpas om je kleding te reinigen.
 • Flexibele werktijden in verschillende diensten van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Jij geeft door welke dagen je wil werken en wij delen je uren in;
 • Een Uitzendcontract bij Olympia in fase A. We garanderen minimaal 32 uur per week, parttime werken is mogelijk in overleg;
 • Vakantiegeld is 8%, de Pensioenregeling gaat in na 8 gewerkte weken en je bouwt 25 vrije dagen per jaar op bij een fulltime dienstverband.
 • Een 13e maand eindejaarsuitkering

Let op: om op het spoor mensen te mogen vervoeren is een medische en psychologische keuring verplicht en is onderdeel van het uitgebreide selectietraject. Deze keuringen bestaat onder andere uit een capaciteitentest, rollenspel en reactievermogentest.