Logistiek personeel behouden in een drukke periode

  • 26 okt. 2023 13:55

De arbeidsmarkt is krapper dan ooit. In deze tijd wordt het behouden van logistieke medewerkers een ware uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat jouw team binnen de organisatie blijft? En wat is er nodig om medewerkers te motiveren als de werkdruk oploopt?

Investeren in persoonlijke aandacht voor, tijdens en na de piekperiode

Het is belangrijk dat je als logistieke onderneming investeert in goed werkgeverschap. Je wilt als bedrijf een fijne omgeving creëren voor werknemers, ook als dit van tijdelijke aard is. Zorg ervoor dat er iemand binnen de organisatie aanwezig is die medewerkers begeleidt. Blijf in gesprek met werknemers en begin hier gelijk op de eerste werkdag mee.

We vroegen Rachelle Laffeber, Senior Manager Inhouse bij Olympia, waarom persoonlijke aandacht zo belangrijk is. Rachelle: “We gaan bij Olympia voor een duurzame inzetbaarheid. Als iemand op de juiste plek zit, zal deze persoon ook langer blijven. Ik vind dat we altijd het gesprek aan moeten gaan met iemand en vervolgens kijken vanuit de kandidaat. Waar past de kandidaat het beste?”

Rachelle: “Werken in de logistiek is hectisch en daarom willen we dat een medewerker de kans krijgt om rustig op te starten. Het is voor nieuwe medewerkers vaak spannend als ze voor het eerst voor een logistiek pand staan. Waar ben je? Waar moet je naartoe? We willen deze mensen goed begeleiden. Daarnaast laten we zien welke doorgroeimogelijkheden er zijn. Goede begeleiding is een investering in het perspectief dat je biedt.”

In contact blijven op de werkvloer

“Teamwork makes the dreamwork”, wie kent deze beroemde quote van de Amerikaanse auteur John C. Maxwell niet? In de logistiek is werken in teamverband noodzakelijk. Je kunt dingen niet alleen doen. Tijdens drukke perioden wordt dit nog duidelijker. Het is belangrijk om te blijven communiceren. Door regelmatig contact kunnen teamleden beter samenwerken. Ze kunnen elkaar helpen, ondersteunen en ervoor zorgen dat iedereen weet wat er van hen wordt verwacht.

Maak je gebruik van een inhousedienst? Dan wil je tijdens drukke perioden dat het inhouseteam zoveel mogelijk op de werkvloer aanwezig is. Zo kunnen zij horen en zien wat er gebeurt. Als medewerkers vragen hebben of ergens mee zitten, kan het team deze medewerkers direct opvangen. Zo kun je echt in contact blijven.

 

Het talent van medewerkers ontdekken

Wat zijn de wensen, dromen en ambities van een medewerker? Waar krijgt de medewerker energie van? Waar is de medewerker goed in? Vind het antwoord op deze vragen en investeer in het leren kennen van je medewerkers. Waarom is het ontdekken van talent belangrijk?

  • Voor medewerkers
    Voor medewerkers biedt het ontdekken van talenten een kans om te groeien. Het betekent dat zij kunnen doen waar ze van nature goed in zijn. Dit kan leiden tot een hogere tevredenheid en motivatie op de werkvloer. Daarnaast kan het bewustzijn van hun talenten ook helpen om gerichter carrièrebeslissingen te nemen. Ze kunnen kiezen voor rollen en taken die goed passen bij hun sterke punten.

  • Voor jouw organisatie
    Een getalenteerde logistieke medewerker heeft impact op de bedrijfsresultaten. Denk dan aan de verbetering van processen, kostenverlaging en een verhoogde klanttevredenheid. Doordat je talent ontdekt én benut kun je teams effectiever inzetten. Dat leidt weer tot betere prestaties en hogere productiviteit.

Het ontdekken en benutten van talent is nauw verbonden met het behoud van medewerkers. Wanneer werknemers de kans krijgen om hun talenten te gebruiken en te ontwikkelen, voelen ze zich gewaardeerd en betrokken bij de organisatie. Dit leidt tot een hogere tevredenheid en loyaliteit, waardoor de kans groter is dat ze bij het bedrijf blijven. Bovendien draagt talentontwikkeling bij aan een positieve bedrijfscultuur. Het creëert een omgeving waarin leren en groei worden aangemoedigd, wat aantrekkelijk is voor medewerkers.

Creëer een productieve omgeving en ga voor goed werkgeverschap. Zelfs tijdens de drukke maanden of weken. Weet dat het behouden van waardevolle medewerkers een investering is die zich op de lange termijn terugbetaalt.

Lees hier meer over goed werkgeverschap hoe dit bijdraagt en het behouden van personeel. 

 

Benieuwd naar de diensten van Olympia in de logistiek?

Diensten van Olympia


Gerelateerde artikelen