Krappe arbeidsmarkt? Zó ga je daar mee om: 3 tips

  • 24 feb. 2022 08:00

We zijn in deze krappe arbeidsmarkt als werkgevers allemaal op zoek naar talentvolle medewerkers. Hoe vind je deze kandidaat, die ook nog eens goed bij je bedrijf past? Karolien van der Linden geeft je drie tips!

1. Talent haal je niet uit een cv

Talent is wie je bent, wat je kunt en wat je wil. Ga je bij de werving voor een vacature uit van een nieuwe talentvolle medewerker, dan kijk je anders naar een cv. Je focust op de persoon en zijn of haar wensen en motivatie. Niet het cv telt, maar wat iemand kan en wil en zijn of haar ambities voor de toekomst staan centraal.

Of dit werkt? Kandidaten reageren zonder cv op onze vacatures. Wij beginnen onze gesprekken met ‘wat wil je’ en vragen door op wat iemand drijft. Vervolgens bepalen we samen wat de best passende werkplek voor diegene is, in plaats van dat we als recruiter over iemand oordelen. Dit geeft veel positieve reacties en leidt vooral tot mooie gesprekken en succesvolle matches.

2. Bepaal wat je écht nodig hebt

Wij helpen werkgevers om een goed beeld te schetsen van hun werkomgeving en de vereiste vaardigheden voor de vacature. Vervolgens matchen we onze kandidaten op deze zachte criteria. Welke werkomgeving past bij de kandidaat? Persoonlijkheid en drive zijn daarbij leidend. Wat zijn iemands sterke eigenschappen en hoe wil hij of zij deze inzetten? Daarnaast brengen we de vaardigheden van de kandidaat in kaart aan de hand van een e-assessment en dialoog daarover.

3. Laat kandidaten de praktijk ervaren tijdens de sollicitatie

Het kan als kandidaat moeilijk zijn om vooraf te bepalen of het gewenste nieuwe vak ook daadwerkelijk past. Geef iemand daarom de kans om al kennis te maken door bijvoorbeeld filmpjes te delen en informatie te geven. Je kan de kandidaat ook al aan de praktijk te laten proeven door bijvoorbeeld een dagdeel mee te lopen of  deel te nemen aan een rondleiding.

Olympia biedt diverse oplossingen om je verder te helpen, zoals uitzenden en werving & selectie


Thema's
Gerelateerde artikelen