Niet het cv telt, maar wat iemand kan en wil

  • 24 feb. 2022 08:00

Kun je op basis van wat iemand heeft gedaan, bepalen of diegene geschikt is voor een functie? Volgens recruitmentspecialist Falko Roos niet. “Het is veel belangrijker om te weten waaróm iemand solliciteert op een vacature. Dat zegt meer dan in welke functie iemand gewerkt heeft. Het antwoord op die "waarom?" vraag  haal je vrijwel nooit uit een cv.”

Wat is een cv eigenlijk? Volgens Wikipedia is een curriculum vitae een document waarin iemand een overzicht geeft van gevolgde opleidingen, werkervaringen en nevenactiviteiten. Het is een feitelijke weergave, zonder enige vaardigheden en persoonlijkheidskenmerken. Waarom is het cv dan nog steeds het meest gevraagde document bij een sollicitatie? Volgens Falko komt dat omdat ‘we het altijd al zo doen’. Recruiters zijn nu eenmaal gewend om een cv te bekijken. Het geeft houvast en een snel overzicht van wat iemand heeft gedaan. Letterlijk snel, want uit onderzoek van TheLadders blijkt dat recruiters slechts zes seconden besteden aan het bekijken van een cv van een kandidaat.

Cv wordt minder belangrijk

Toch verliest het cv terrein. En geheel terecht volgens Falko. Neem iemand die tien jaar geleden de keuze maakte om in de horeca te werken. Het daar al die tijd ontzettend naar zijn zin heeft gehad en zich tien jaar lang heeft ontwikkeld. Betekent dit dat diegene niets anders kan dan werken in de horeca? Natuurlijk niet. Hij heeft veel vaardigheden opgebouwd die goed van pas komen in diverse functies. Zoals communicatieve vaardigheden, kunnen werken onder druk, klantgericht zijn en flexibel. En daarnaast heeft diegene geen 9-tot-5 mentaliteit. 

En welke ambitie heeft hij voor zijn volgende stap? Waar krijgt hij energie van? Uit ons Gesprek van Betekenis blijkt zijn drive om voor een praktische en afwisselende functie te gaan waarin hij ook contact met mensen heeft. We gaan uit van de unieke waarde die hij als persoon te bieden heeft en komen samen op de functie van servicemonteur.

Wat gebeurt er nu als hij solliciteert op deze functie? De meeste recruiters zullen hem op basis van zijn cv afwijzen. Niet de juiste ervaring. Maar kijk je verder dan het cv, dan zie je dat zijn horecavaardigheden van waarde zijn voor de functie van servicemonteur. Als monteur kom je namelijk bij klanten thuis (klantgericht) en los je vaak meerdere storingen op in korte tijd (werken onder druk). Elk probleem is anders (flexibel) en een storing is nooit gepland (geen 9-tot-5-mentaliteit). Ofwel, hij is de perfecte kandidaat. 

Misschien is op het gebied van technische kennis wat bijscholing nodig. Maar onze kandidaat heeft vast al eens storing gehad aan de biertap, koeling, oven of andere machines in de horeca. Die hij dan vaak zelf moest verhelpen omdat zijn gasten niet op een servicemonteur wachtten. Een korte opleiding en inwerkperiode door een collega blijken dan ook voldoende om aan de slag te kunnen. Als dé servicemonteur die ieder bedrijf wenst. 

Vaardigheden zijn belangrijker dan cv

Kijk dus naar wat iemand kan en wil. Niet de functies op een cv tellen. Juist de vaardigheden die iemand zich eigen heeft gemaakt, zijn vaak voor verschillende functies inzetbaar. Wilskracht doet de rest: de ambitie en unieke waarde die iemand te bieden heeft, zorgen dat diegene de functie met succes en vooral plezier uitoefent. Zo ook Sjoerd, die vanuit de horeca de overstap maakte naar recruitment.


Thema's
Gerelateerde artikelen