Dominique Dingjan over duurzame ontwikkeling in de praktijk

  • 23 aug. 2022 14:48

Dominique Dingjan stapte 1 juli 2022 in het directieteam van Olympia als Chief Human Resources Officer (CHRO). Daarvoor was ze al directeur Support. Het is haar missie om een duurzame ontwikkeling mogelijk te maken voor werknemers en flexkrachten. Hoe heeft zij dit in het verleden gedaan en hoe wil zij hier nog meer op inzetten in haar nieuwe rol?

Het belang van duurzame ontwikkeling

In een vorige baan deed Dominique een grote reorganisatieklus. Op dat moment besefte ze hoe belangrijk duurzame ontwikkeling is. Ze vertelt: “Het werk van een groep mensen automatiseerde en verdween volledig. Ze hadden jarenlang hetzelfde gedaan en er was te weinig aandacht geweest voor hun opleiding en (vak)ontwikkeling. Ze verloren toen niet alleen hun baan, maar waren ook niet meer inzetbaar in hun vakgebied binnen de arbeidsmarkt. Dit werk was grotendeels geautomatiseerd. Dat vond ik ongelooflijk pijnlijk. Op dat moment besloot ik dit nooit meer mee te willen maken en, vanuit mijn verantwoordelijkheid als leider, altijd in te zetten op (vak) ontwikkeling. Bijvoorbeeld door mensen te stimuleren om specialist te worden in het eigen vakgebied.. Dit zodat iemand duurzaam inzetbaar blijft, ook als werkzaamheden geautomatiseerd worden.

Bij Olympia kreeg ze die baan met verantwoordelijkheid als directeur Support. De eerste stap die ze zette? Zorgen dat er ontwikkelbudget is: “Het is natuurlijk ook de verantwoordelijkheid van de werknemer om door te leren. Maar als werkgever is het ook slim om hierin te investeren. Je krijgt meer vakbekwame, gemotiveerde mensen. Dat draagt uiteindelijk allemaal bij aan de kwaliteit van je product of dienst. En het werk wordt voor iedereen leuker.”

Gezonde bedrijfscultuur

Met alleen een ontwikkelbudget ben je er niet. Duurzame ontwikkeling heeft ook te maken met een gezonde werkplek en goed werkgeverschap. Een fijne bedrijfscultuur, transparantie, goed leiderschap, duidelijke rollen en autonomie. “Het is belangrijk om een vertrouwde omgeving te creëren,” vertelt Dominique.

Daar zijn niet meteen grote veranderingen voor nodig. Zo pakte Dominique het aan in haar rol als directeur Support: “Met kleine aanpassingen kom je al een heel eind. In mijn eigen team stond ik altijd open voor een gesprek, luisterde ik goed naar wat iemand nodig had. Hielp ik als ik zag dat iemand dat nodig had, of als iemand daarnaar vroeg. Gaf reflectie, maar stond ook zelf open voor feedback. Op die manier voelen werknemers het vertrouwen en de ruimte om zich verder te ontwikkelen. En pakken ze die ruimte ook.”

Op zoek naar intrinsieke motivatie

Maar duurzame ontwikkeling kan je ook breder aanpakken. Zo vinden we het bij Olympia belangrijk om in te zetten op betekenisvol werk. Alle werknemers werken bijvoorbeeld aan een ‘persoonlijke betekenisverklaring’. Dominique vertelt wat dit inhoudt: “Iedereen volgt een training om te ontdekken waar ze goed in zijn, wat energie geeft en wanneer werk betekenis geeft. Gedurende hun loopbaan binnen Olympia werken zij hier verder aan. Daardoor groeien ze als werknemer, maar vooral ook als persoon.”

Met flexkrachten voeren we een ‘gesprek van betekenis’. Dominique: “We vinden het ook belangrijk dat flexkrachten weten wat betekenisvol werk inhoudt en zich duurzaam kunnen ontwikkelen. Daarom gaan we ook altijd met hen het gesprek aan over zingeving. Waar krijgen zij energie van? We proberen dan een baan te zoeken die daarbij past.”

De toekomst van duurzame ontwikkeling

In haar nieuwe positie als CHRO kan Dominique nog meer bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van werknemers en uitzendkrachten binnen Olympia. De komende tijd gaat ze zich dus nog verder buigen over dit vraagstuk. Ze vertelt over haar ideeën: “Voor een gezonde bedrijfscultuur is het belangrijk dat werknemers passen bij je kernwaarden en die gezonde cultuur nastreven. Ook is het wezenlijk dat leidinggevenden hiervoor een kwetsbare en transparante cultuur creëren. Hier ga ik mij de komende tijd mee bezig houden. Een hele mooie uitdaging.”


Thema's
Gerelateerde artikelen