Duurzame ontwikkeling met leerwerktraject techniek

  • 5 okt. 2021 16:18

De ontwikkeling van mensen staat centraal bij het leerwerktraject techniek, de ‘Operator Youniversity’ van Olympia. Kandidaten helpen om hun dromen te volgen en talenten te ontplooien. Dat is ook hard nodig vanwege het tekort aan gekwalificeerde procesoperators. Daarnaast verandert de vraag naar technisch geschoolde mensen. Nieuwe technologische ontwikkelingen vragen om een hoger instapniveau van procesoperators. “Het speciaal ontwikkelde leerwerktraject speelt in op deze vraag”, aldus Karolien van der Linden, Manager Techniek bij Olympia. “Dit leerwerktraject biedt kansen voor werknemers die toe zijn aan een volgende stap in hun ontwikkeling, maar ook voor bedrijven die op zoek zijn naar specifiek getrainde operators. Een win-win.”

Van de vier jaar die Karolien werkzaam is bij Olympia houdt ze zich nu drie jaar bezig met leerwerktrajecten in de techniek. “Het mooie aan deze trajecten is dat we mensen hiermee helpen hun unieke waarden verder te ontwikkelen. Of het nu gaat om mensen die werkzaam zijn als productiemedewerker of kandidaten die bijvoorbeeld werkzaam zijn in de horeca en een overstap willen maken. Met dit traject voor procesoperator volgen ze een opleiding en passen ze wat ze leren direct toe in de praktijk,” legt Van der Linden uit.

Maatwerk

De leerwerktrajecten zijn modulair: het traject is op maat in te richten naar wat een bedrijf nodig heeft. Ieder productieproces is namelijk anders. Dit hangt af van het product dat een bedrijf maakt (bijvoorbeeld food, plastic of chemie) en de machines waarmee men werkt. Daarnaast worden door technologische ontwikkelingen de machines steeds complexer. Dit vraagt steeds meer om specifieke vaardigheden om de apparaten optimaal te bedienen. Het leerwerktraject wordt hier in samenwerking met opleidingscentrum LITOP volledig op afgestemd. De ‘Operator Youniversity’ opleiding duurt een jaar en na afronding heeft de kandidaat een diploma op mbo-2/3 niveau.

OLY 002 Body 20191119 4

Gericht op ontwikkeling

Het leerwerktraject vraagt wel wat van de deelnemer. Je werkt fulltime en volgt daarnaast je opleiding. Motivatie is bij de selectie van een kandidaat dan ook een belangrijk onderdeel. Van der Linden: “We zien dat geïnteresseerde kandidaten juist bereid zijn om deze investering te doen. Met fieldcoaches begeleiden we onze kandidaten gedurende het gehele traject, van planning tot mentale begeleiding. Neem Erwin. Hij werkte al jaren als supermarktmanager en had het naar zijn zin. Toch wilde hij zich verder ontwikkelen en was bereid te investeren in zijn carrière. Hij heeft de Operator Youniversity van Olympia afgerond en is inmiddels als allround operator in dienst bij Nedal. Erwin begeleidt nu andere procesoperators die hetzelfde traject volgen. Mooi toch?”.

Waardevolle investering

Als bedrijf investeer je in de opleiding voor je medewerker die zich in dat jaar ontwikkelt tot volwaardig procesoperator. Een investering van een jaar in een gemotiveerde medewerker die specifiek getraind is voor de bediening van jouw machines. Waar bedrijven in het begin wat terughoudend waren door deze investering, zien we de vraag naar het leerwerktraject toenemen door de schaarste aan technische mensen. Oorzaak hiervan is de vergrijzing en het feit dat jongeren niet snel voor dit vak kiezen.  

Bij Olympia werken we vanuit alle disciplines samen om kandidaten met de wens zich in de techniek verder te ontwikkelen, te helpen. Ruim 80% van de kandidaten die aan het leerwerktraject begint, rond de opleiding na een jaar af met een diploma. Met enkele bedrijven werken we voor dit traject al langere tijd samen: naast Nedal zijn dit onder andere Lemoine Holland BV, Royal Smilde Bakery, Mexma Food BV en Altena Group BV. Jaarlijks stromen een aantal procesoperators via onze Operator Youniversity bij hen in.

Bevlogen medewerkers

Van der Linden: “Ik vind het mooi om iemand te kunnen helpen een stap te maken in zijn of haar carrière. Hen zelf de regie te laten nemen over hun vervolgstap naar werk dat er voor hen toe doet. En om anderzijds bedrijven aan gemotiveerde medewerkers voor lange termijn te helpen en daarmee bij te dragen aan de oplossing van hun capaciteitsvraagstuk."

Wil je meer weten over de ‘Operator Youniversity’ van Olympia of sparren over het vinden van kandidaten die passen bij jouw bedrijf? Stuur dan een e-mail naar amsterdamtechniek@olympia.nl, Karolien vertelt je er graag meer over.


Thema's
Gerelateerde artikelen