“Als je bij Olympia werkt, dan is onze missie elke dag voelbaar”

  • 26 nov. 2021 13:22

Bij Olympia doen we ons werk vanuit de overtuiging dat iedereen betekenisvol werk kan doen. Maar wat houdt werk van betekenis eigenlijk in? En hoe blijven de medewerkers van Olympia zélf geïnspireerd en gemotiveerd? Maak kennis met Bart Webers (48), sinds april 2021 als Chief HR Officer (CHRO) werkzaam bij Olympia.

Zijn hele werkzame leven heeft Bart al een passie voor de menselijke kant van werk. Na een studie Fiscaal Recht begon hij zijn loopbaan in de consultancy waar hij klanten adviseerde op vraagstukken op het snijvlak van HR en fiscaliteit en sindsdien heeft het HR-vakgebied hem niet meer losgelaten. “Sterke teams bouwen is wat ik het liefste doe. Ik probeer mensen te prikkelen en enthousiast te maken, verbinding te creëren en samenwerking te stimuleren. Mijn purpose draait om mensen en organisaties te helpen groeien, presteren en veranderen.” 

Maatschappelijk resultaat

Als consultant adviseerde hij jarenlang multinationals over HR- en beloningsgerelateerde vraagstukken. In de afgelopen vijftien jaar heeft hij in diverse HR leiderschapsrollen in het bedrijfsleven gewerkt, variërend van High Tech-industrie tot financial services en automotive, meest recent als CHRO voor een digitaal platform in de automotive-sector. “Als je met deze achtergrond binnenkomt bij Olympia – ik ben na zes maanden natuurlijk nog relatief nieuw – dan zijn de overeenkomsten met andere bedrijven interessant, maar het is veel leuker om de verschillen te zien. De focus op ondernemerschap en maatschappelijk resultaat is enorm bij Olympia.

Transitie naar werk van betekenis

Bart doelt op de purpose van Olympia die volledig draait om het leiden van de maatschappelijke transitie naar werk van betekenis. Wij zijn ervan overtuigd dat elke organisatie betekenisvol werk kan bieden, aan álle medewerkers en het is Olympia’s missie om mensen en klanten te begeleiden in deze transitie. Door de ruimte te creëren om de unieke waarde die iedereen heeft te ontwikkelen en tot uitdrukking te brengen, in werk dat ertoe doet voor henzelf, anderen of de hele samenleving.”

Gelukkiger, gezonder en productiever

Dat is misschien ook wel logisch: als uitzendorganisatie zijn we pas geloofwaardig als de eigen medewerkers de belofte die we aan onze flexkrachten en klanten doen – Olympia geeft werk betekenis - ook zelf ervaren. Hoe zorgt Olympia daarvoor? “Dat is inderdaad waar het allemaal mee begint,” zegt Bart. “Maar wat werk van betekenis precies is, dat is voor iedereen anders. Bij Olympia begeleiden we medewerkers daarom bij hun eigen zoektocht naar betekenis, onder meer via een speciaal voor Olympia ontwikkeld proces: “de Persoonlijke Betekenisverklaring.”

Puzzelstukjes

“Ben je nieuw bij Olympia, dan is het onze intentie dat we op zoek gaan naar jouw persoonlijke passie, missie, professie en roeping. Je ontdekt waar je écht goed in bent, waar je écht van houdt, wat jij vindt dat de wereld nodig heeft en waar jij écht je geld mee wil verdienen. Als het goed is, leg je zo steeds meer puzzelstukjes op zijn plek en kom je uiteindelijk tot een Persoonlijke Betekenisverklaring. Dit klinkt misschien hoogdravend, maar dat is het niet. Door dit alles in kaart te brengen, ga je namelijk inzien op welke momenten je daadwerkelijk betekenis ervaart.” We zijn uiteindelijk van mening dat het ervaren van betekenis, direct bijdraagt aan het ervaren van (werk)geluk maar ook de gezondheid en de productiviteit van medewerkers en daarmee natuurlijk ook de loyaliteit van onze klanten.

Persoonlijke voldoening en ontwikkeling

“Maar we doen meer: iedere medewerker kan elk kalenderjaar één werkdag van Olympia inzetten voor een betekenisvolle activiteit: de Dag van Betekenis. Eentje die je veel persoonlijke voldoening geeft en van waarde is. Met deze dag kunnen medewerkers hun Persoonlijke Betekenisverklaring in de praktijk en naast hun werk tot leven brengen. Ook hebben we de Olympia Academy, met een groeiend opleidingsaanbod, om aan de ontwikkelbehoefte van onze mensen te voldoen. Dit kan gaan om instrumentele trainingen, vaardigheidstrainingen of leiderschapstrainingen.” 

Meten is weten

Olympia investeert in medewerkers, omdat het gelooft dat geïnspireerde medewerkers gelukkiger, gezonder en productiever zijn. Dat leidt tot betere prestaties en dus enthousiaste en loyale klanten. “Maar als je investeert, moet je wel in kaart hebben wat het oplevert. Het is onze ambitie dat zoveel mogelijk medewerkers geïnspireerd door onze missie aan het werk zijn. Daarom meten we periodiek de bevlogenheid en geïnspireerdheid van onze mensen met het Betekenisvol Werk onderzoek. Daarnaast vragen wij elke week aan alle medewerkers om hun week te beoordelen aan de hand van een Sentimentsmeting. Daarmee houden we een vinger aan de pols van onze Olympianen.”

Mentaliteit

“Om zo’n collectieve mentaliteit te laten beklijven en vooral door te geven, moet je kunnen blijven sturen. Daarom zijn dit soort onderzoeken zo belangrijk. De metingen geven cruciale inzichten om aanpassingen door te voeren in strategie, processen en leiderschap. Het zijn allemaal kleine, maar belangrijke stappen in het realiseren van onze missie van werk van betekenis voor iedereen. En dat is een reis waar we middenin zitten bij Olympia en ik ben er trots op om daar aan bij te mogen dragen.”


Thema's
Gerelateerde artikelen