Olam Cocoa en de Operator Youniversity

“Operator is een verantwoordelijke baan”

Olam Cocoa in Koog aan de Zaan verwerkt rauwe cacaobonen tot cacaopoeder, cacaoboter en cacaomassa als bestanddelen voor de voedingsmiddelenindustrie. Nol van der Linden is opleidingscoördinator bij Olam Cocoa en begeleidt kandidaten die via Olympia de opleiding volgen.

“Onze machines draaien 24 uur per dag, 7 dagen in de week, alle dagen van het jaar. In de cacaoverwerking komt de bediening uiterst nauw. Een minimale afwijking in de procescondities kan een hele partij beïnvloeden. De procesparameters bepalen onder meer de kleur en de smaak en zijn doorslaggevend voor de algehele kwaliteit. Het is dus heel belangrijk dat de procesoperator heel exact te werk gaat en precies weet wat hij of zij doet. Het is een verantwoordelijke baan.”

Inzet en motivatie
“Kandidaten via de Operator Youniversity gaan hier voltijd aan de slag en volgen in hun eigen tijd het e-learning-programma van Litop tot operator niveau 3. Wij verzorgen als leerbedrijf de praktijkbegeleiding en Litop biedt een online docent voor de theoretische kennis. Maar het succes van het traject staat of valt bij de inzet en motivatie van de kandidaat. Want het is een pittige opleiding en een jaar is niet lang. Maar als je het redt, heb je een heel goede basis om als operator aan de slag te gaan en door te groeien.”

Hoogwaardig team van operators
“We hebben het getroffen met de kandidaat die op dit moment de opleiding aan het afronden is. Hij wil heel graag en hij kan de druk van werken en leren goed aan. Wij laten kandidaten eerst ervaring opdoen op één afdeling, in dit geval de perserij, waar cacaomassa geperst wordt in cacaokoek en cacaoboter. Als er een dienstverband volgt, dan willen we graag dat de operator meer processen ook onder de knie krijgt. Zo bouwen we aan een breed inzetbaar en hoogwaardig team van operators en dat is cruciaal voor onze kwaliteit en marktpositie.”

Ontvang meer informatie