Tips voor het behouden van medewerkers door ontwikkeling

  • 11 dec. 2023 10:33

In een tijd waarin het vinden van personeel nog steeds een uitdaging is, is het behouden van huidig personeel belangrijker dan ooit. Hoe je dit doet? Het antwoord is simpel, maar wordt vaak over het hoofd gezien: investeer in de ontwikkeling van je medewerkers! Zo laat je als werkgever zien dat je in hun talent gelooft. Hoe je investeert, welke tips je toepast en welke mogelijkheden er zijn, vertellen we je in dit artikel.

Maak gebruik van een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

In een persoonlijk ontwikkelingsplan schrijven werknemers hun persoonlijke en/of professionele doelen. In dit document staat precies omschreven wat zij willen leren, welke vaardigheden zij willen verbeteren en wat zij willen bereiken in hun carrière. Het ontwikkelingsplan is hierbij de leidraad. Het geeft werknemers de middelen en richting om de plannen daadwerkelijk uit te voeren.  

Misschien wil een van jouw teamleden graag projectmanager worden. Zo ondersteun jij deze medewerker bij het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan:

Stap 1
Ga met elkaar in gesprek. Wat zijn de ambities van de medewerker? Wat wil de medewerker bereiken in deze nieuwe rol? Door deze vragen te stellen, toon je jouw interesse en betrokkenheid bij de professionele groei van je teamleden.

Stap 2
Formuleer doelstellingen (SMART). Help de medewerker om doelstellingen specifiek, acceptabel, realistisch en tijdgebonden te maken (SMART). Een teamlid wil dus projectmanager worden. Dan is ‘ik wil binnen zes maanden een gecertifieerde projectmanager worden’ een goede SMART-doelstelling.

Stap 3
Bepaal wat er nodig is. Wat heeft iemand nodig om een doel te bereiken? Dit kan in het geval van de toekomstige projectmanager bijvoorbeeld een cursus of coaching zijn. Zorg ervoor dat er toegang is tot de juiste middelen.

Stap 4
Maak een actieplan. Stel samen een stappenplan op waarin de doelen staan. Je teamlid inschrijven voor een cursus projectmanagement kan de eerste stap zijn.

Stap 5
Bied ondersteuning en volg het traject. Blijf betrokken en zorg voor regelmatige check-ins waarin jullie de voortgang van het doel met elkaar bespreken.

Je creëert een positieve en fijne werkomgeving waarin je medewerkers inspireert als je deze stappen volgt. Zo laat je zien dat zij er niet alleen voor staan en dat je als ondernemer de groei en ontwikkeling van je medewerkers stimuleert. 

Ga regelmatig het gesprek aan en geef feedback

Soms maakt een luisterend oor al een wereld van verschil. Ga dus het gesprek aan met je werknemer. Is diegene nog tevreden? Zo nee, wat belemmert diegene om geluk uit het werk te halen? En geef ook constructieve feedback. Brand iemand niet af, maar geef feedback waar iemand echt iets aan heeft. Hiervoor is het belangrijk dat je een veilige cultuur in je organisatie hebt, zodat mensen ook de vrijheid voelen om feedback te krijgen en te geven.

Persoonlijk opleidingsbudget voor iedere medewerker

Er is dus niet altijd meteen een opleidingsbudget nodig om ontwikkeling te stimuleren in je organisatie. Met feedback geven kan je bij wijze van morgen beginnen. Maar een opleidingsbudget is wel een mooie aanvulling. Daarmee kan je medewerker extern extra kennis opdoen om werkzaamheden nog beter uit te voeren. Je werknemer blij, want die ontwikkelt zich verder en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. En jij hebt een meer tevreden vakbekwame medewerker.

Investeer in een online leeromgeving

Hoe zet je een opleidingsbudget nou goed in? En hoe zorg je ervoor dat medewerkers hier ook echt gebruik van maken. Fysieke leermomenten zijn essentieel. Vaardigheden train je offline. Maar kennis, die haal je veelal online. Een digitale leeromgeving helpt hier enorm bij. Olympia investeerde in het Olympia leerplatform. Daarop staan persoonlijke leerlijnen, onboardingsprogramma en een groot aanbod aan e-learning. Ook biedt het platform persoonlijke assessments, die helpen om inzicht te krijgen in jezelf en je leerbehoeftes. Er zit voor iedereen wat bij. Bijvoorbeeld een masterclass in Diversiteit & Inclusie, voor mensen die zich verbonden voelen met dit thema.

Bij Olympia heeft iedere medewerker recht op scholing. Iedereen leert anders en heeft een eigen leervoorkeur. Zeker met medewerkers uit de generatie Z, die gewend zijn aan e-learning, moest Olympia de toegang en de manier van opleiden veranderen. Met dat gegeven, creëerde Olympia een interne leeromgeving waarin modulair, locatieonafhankelijk en zonder tijdsdruk leren en groeien, centraal staan. Maar ook interactie mogelijk is. Via GoodHabitz hebben medewerkers toegang tot 150 trainingen, opleidingen, masterclasses en team trainingen. Vanaf het moment dat zij starten bij Olympia. Want ook het onboardingprogramma is gekoppeld aan deze leeromgeving. 

Met de interne leeromgeving investeert Olympia in de toekomst van haar medewerkers en dus ook het bedrijf. 

Subsidie voor scholing voor bedrijven 

Investeren in de ontwikkeling van werknemers, betekent dat je investeert in een positieve werkomgeving. Daarnaast is het belangrijk omdat technische ontwikkelingen en robotisering sneller gaan dan ooit. Deze veranderingen vereisen andere competenties en vaardigheden. Voor ondernemers die (willen) investeren in scholing, zijn er in Nederland verschillende subsidies. Laten we naar een paar kijken:

  • Subsidieregeling Praktijkleren (SPL): deze regeling compenseert kosten van werkgevers die praktijkleerplaatsen en werkleerplaatsen aanbieden voor studenten die een technische vmbo-opleiding of bbl-opleiding volgen.  

  • Leven Lang Ontwikkelen (LLO): we benoemden al eerder het veranderen van vaardigheden en competenties. En daar is deze subsidie een mooi voorbeeld van. Om ervoor te zorgen dat mensen goed inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt, is professionele ontwikkeling nodig. Deze subsidie stimuleert de scholing en ontwikkeling van werkenden en niet werkenden.

  • Stimuleringsregeling voor leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen (SLIM-regeling): de SLIM-regeling is voor mkb-ondernemers die investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers. Voor hen is het mogelijk om bijvoorbeeld subsidie aan te vragen voor het opstellen van een opleidings- en ontwikkelplan, loopbaanadvies of het inhuren van een externe adviseur. 

 


Thema's
Gerelateerde artikelen