Complimentenlunch: klein gebaar met grote gevolgen op de werkvloer

  • 1 mrt. 2022 08:21

“We hadden de behoefte om onze waardering voor onze flexkrachten extra te uiten. Op een leuke, informele manier waarmee we ze periodiek in het zonnetje kunnen zetten. Niet alleen fijn voor de flexkracht maar ook goed voor de verbinding met onze klant en Olympia. Want flexkrachten werken een langere periode voor Olympia voordat zij bij het GVB in vaste dienst komen. Dus in die tijd is verbintenis met het GVB hebben en houden heel belangrijk”, aldus Romana Elshof, Olympia teammanager Bus GVB en organisator van de Complimentenlunch. “Wat zij doen, doet er zo toe. Waar zouden we zijn zonder alle bus-, tram-, metrobestuurders en conducteurs, die ons dagelijks veilig van A naar B brengen. En daarbij passagiers steeds weer vriendelijk van alle informatie voorzien. In overleg met het GVB is toen de Complimentenlunch ontstaan.” Een mooi, warm initiatief dat grote gevolgen op de werkvloer heeft.

Uitnodiging en oorkonde als verrassing op de werkvloer

Een keer per kwartaal vindt de Complimentenlunch voor 12 flexkrachten Bus, Metro en Tram plaats. Romana: “Er zijn geen selectiecriteria, het gaat puur om positief opvallen op welk gebied dan ook. Doordat je bent wie je bent. Zo kan iedereen een keer het podium krijgen. Of je nu extravert of introvert bent. Jij geeft betekenis via werk door jouw unieke waarde. Dat kan dus echt van alles zijn, bijvoorbeeld altijd anderen helpen of er altijd zijn als er overuren gewerkt moeten worden.” Ten overstaan van alle collega’s krijgen deze 12 flexkrachten een uitnodiging en een oorkonde vol warme complimenten uitgereikt. “Dit geeft mensen een trots en speciaal gevoel”, aldus Romana.

De kracht van het compliment

Tijdens de lunch zijn Olympia teammanagers, flexkrachten en managers GVB aanwezig. Het start met een korte speech over de insteek, de kracht van het compliment en waarom deze flexkrachten in het zonnetje staan. Dat ze met hun positiviteit hun collega’s en passagiers zo beïnvloeden. Daarna volgt de lekkere lunch. De sfeer is opzettelijk informeel en gemoedelijk, zodat er gezellige, natuurlijke gesprekken zijn. Flexkrachten voelen zich daardoor veilig en vertrouwd. De klant is zo zichtbaarder en dichtbij voor de flexkracht, die nu ook zelf feedback geeft. Stillere collega’s ontdooien vaak en het GVB leert ze op deze manier toch beter kennen.

Ambassadeurs van positiviteit in het bedrijf

Romana: “Het positieve gevoel willen we bij ze vasthouden en ze motiveren dat door te geven. Iedere flexkracht krijgt daarom twee ‘Dank je wel-kaartjes‘ mee. Om als ze iets positiefs zien bij een collega, het kaartje met een handgeschreven compliment te overhandigen. De bal gaat zo rollen en mensen worden bewuster van en gemotiveerder door de positieve dingen rondom hun heen. Groot of klein. En dragen dat uit. Zo vertelt flexkracht Sylvester zelfs op Dumpert over zijn liefde en bevlogenheid voor de bus. Hoe mooi is dat!”.

MicrosoftTeams image 1

Organiseer zelf een complimentenlunch

Er zijn genoeg redenen voor elk bedrijf om ook een Complimentenlunch in het leven te roepen. Romana: “Ook tijdens coronatijd is een Complimentenlunch mogelijk. Zo nodigen wij flexkrachten uit en geven ze dan een lunchbox To Go en twee bingokaarten mee. Een week later volgt een online bingo uurtje waarbij een cadeaubon te winnen is. Ook deze vorm wordt erg gewaardeerd, tijdens de bingo worden veel grapjes gemaakt en er is veel interactie. Dus gewoon doen!”.


Thema's
Gerelateerde artikelen