Angeline Markus bestuurslid Logistiek Manager van het jaar

02-07-2020

Vanaf 1 juli is Angeline Markus, Directeur accountmanagement Olympia, bestuurslid van Verkiezing Logistiek Manager van het jaar. Zij gaat een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het logistieke vak. Dat volgens haar ‘een belangrijke motor voor onze Nederlandse economie en toekomst’ is.

Toppositie is niet vanzelfsprekend

Nederland is toonaangevend in de logistiek. Maar onze toppositie is volgens Markus niet vanzelfsprekend. ‘Al voor de coronacrisis had de logistieke sector te kampen met uitdagingen in de personele bezetting, wat de economische groei uiteindelijk belemmert. In het coronatijdperk is de druk op de logistiek alleen maar groter geworden. Ketens worden korter, en het homeshoppen is inmiddels meer regel dan uitzondering. Dat heeft de werkgelegenheid alleen maar verder gestuwd. Bovendien zorgt de snelle ontwikkeling van techniek en automatisering ook voor vraag naar andere kwaliteiten. Dat betekent dat de sector te maken heeft met grote uitdagingen in de invulling van de toenemende en veranderende vraag naar werknemers. In de logistiek draait het vandaag de dag nóg meer om het slim organiseren van benodigd talent. Dat vraagt om leiderschap en professionele managers. Managers die het vak kunnen door ontwikkelen.'

Managers moeten ook talent kunnen zien en ontwikkelen

De maatschappelijke relevantie van de logistieke sector is onmiskenbaar groot. Nederland is wat transport en logistiek betreft toonaangevend. Om deze positie te behouden en versterken richting toekomst is het van groot belang dat Nederland ook goed toegerust is om die toppositie te behouden. In 2021 heeft de organisatie daarom ‘Skilled for the future’ als thema gekozen. Dat gaat over de vraag hoe de noodzakelijke veranderingen en innovaties succesvol geïmplementeerd kunnen worden in de ketenprocessen van vandaag en morgen. Dat stelt aanzienlijke eisen aan de kennis en vaardigheden van de logistiek manager. Maar ook aan zijn rol in de ontwikkeling van het vak. Markus heeft vanuit haar functie bij Olympia veel te maken met de ontwikkeling van flexwerkers.

De huidige arbeidsmarkt heeft volgens haar erg veel potentieel, maar men moet deze kansen wel zien en de potentie van mensen helpen ontwikkelen. Volgens Markus hebben de logistiek managers daarin een belangrijke voortrekkersrol. En zal bij de verkiezing wat haar betreft vooral ook gekeken moeten worden of deze manager in staat is talent te zien en te ontwikkelen. ‘Onlangs is Olympia gestart met een omscholingsinitiatief naar werk waar langdurig vraag naar zal zijn. Hierin wordt niet gekeken naar werkervaring en opleiding, maar naar mogelijkheden en drijfveren van mensen. Door op die manier naar mensen te kijken, heb je veel meer toegang tot talent dat je verder kunt ontwikkelen. Bovendien zijn drijfveren van mensen vaak betere voorspellers voor werkgeluk en inzet. Dat zou ik de logistiek managers graag willen meegeven’, aldus Markus.

Over Logistiek Manager van het Jaar

De verkiezing logistiek manager van het jaar is hét event waar de beroepsgroep samenkomt met als doel kennis te ontwikkelen en te vergroten. Zo worden kennissessies en inspirerende keynote sprekers georganiseerd. De dag wordt afgesloten met de verkiezing Logistiek Manager van het Jaar en Jong Logistiek Talent. Leden van het bestuur zijn Boris van de Laak (DHL), Piet de Kramer (DHL), Annelies Schuurbiers (LMVHJ), Dennis Villaneuva (Manpower), Johan Kerver (evofenedex), Inga Helmons (JLN) en Angeline Markus (Olympia) In verband met onzekere periode Corona maatregelen wordt het event van 24 september verplaatst naar begin 2021.


Olympia 20212414 2
Perscontact Karlijn Stoelinga