Wat zijn geïnspireerde medewerkers?

  • 25 jan. 2023 13:37

Voor veel mensen is geld verdienen niet de enige reden om te werken. Het beslaat een groot deel van ons leven en werkgeluk is essentieel om gemotiveerd te blijven. Ook voor een werkgever is gedreven en betrokken personeel belangrijk. Maar wanneer zijn medewerkers geïnspireerd aan het werk? En wat levert dat op, voor zowel de medewerker als de werkgever? 

Een state of mind

Misschien kan je wel een voorstelling maken bij het begrip ‘geïnspireerde medewerkers’. Maar het is moeilijk om de betekenis ervan in een simpele omschrijving te vatten. Zo beschrijft Prof. dr. WilmarSchaufeli in zijn onderzoek dat ‘geïnspireerd werken’ een state of mind is. Het bestaat uit een aantal onderdelen:

  • Toewijding: het nuttig vinden van je werkzaamheden en daar ook trots op zijn.
  • Vitaliteit: je bent fit, energiek en met mentale veerkracht aan het werk.
  • Absorptie: je gaat helemaal op in je werk.

Een goede balans tussen deze onderdelen zorgt ervoor dat medewerkers prestaties leveren die verder gaan dan hun rol. Denk aan het oppakken van extra taken, eigen initiatief tonen en verbeteringsvoorstellen doen. Ze hebben meer plezier in hun werk, maar zijn ook meer betrokken bij de organisatie.

Meer plezier en betere resultaten

Dit zorgt uiteindelijk voor meer werkgeluk bij de medewerkers, maar dat niet alleen. Geïnspireerde medewerkers zijn namelijk gemotiveerd om meer uit zichzelf te halen, op zoek te gaan naar mogelijkheden om door te ontwikkelen én te streven naar de hoogste kwaliteit in het werk. Ook zijn ze minder vaak ziek. En zijn ze ambassadeurs voor je bedrijf naar de buitenwereld toe. Dit leidt allemaal tot betere bedrijfsresultaten, een hogere klanttevredenheid en vooral ook: een hele goede sfeer op de werkvloer.

Inspiratie krijgen door baan én missie bedrijf

Genoeg redenen dus om zoveel mogelijk geïnspireerde medewerkers in je organisatie te hebben. Maar hoe zorg je daarvoor? Daar zijn meerdere dingen voor nodig. De ‘pyramid of employee needs’ uit een onderzoek van Bain & Company illustreert dit mooi. De piramide bestaat uit drie lagen:

  • De eerste laag is tevreden medewerkers. Zij werken in een prettige werkomgeving en hebben de juiste middelen om hun werk te doen.
  • De tweede laag zijn betrokken medewerkers. Zij hebben autonomie en zijn onderdeel van een leuk team.
  • Uiteindelijk kom je uit bij de derde laag, geïnspireerde medewerkers. Ze zijn geïnspireerd door de missie van de organisatie en willen daar zelf een bijdrage aan leveren. 

Geïnspireerde medewerkers krijg je dus door om te beginnen het creëren van een prettige werkomgeving. Denk daarbij aan een fijne leidinggevende, een gezellig team en een goede, transparante werkcultuur. Het is ook belangrijk om ze de juiste middelen te bieden, zodat iedereen zijn werk goed kan uitvoeren. Maar geef werknemers ook vertrouwen door ze een bepaalde mate van vrijheid te geven. Denk bijvoorbeeld aan het wel of niet thuiswerken of ze zelf laten bepalen hoe ze bepaalde resultaten halen. Tot slot, formuleer een heldere missie voor je organisatie, zodat iedereen weet waaraan ze bijdragen en waarom ze doen wat ze doen.

Geïnspireerd aan het werk bij Olympia

Bij Olympia streven we ook dagelijks naar meer geïnspireerde medewerkers. Wil je weten hoe? Dominique Dingjan vertelt in een interview over de initiatieven van Olympia.


Thema's
Gerelateerde artikelen