Met deze 3 tips krijg je geïnspireerde medewerkers

  • 25 jan. 2023 14:07

Meer geïnspireerde werknemers. Het vraagt misschien om wat aanpassingen, maar je krijgt er ook veel voor terug. Gemotiveerd en betrokken personeel is belangrijk. En het draagt bij aan een fijne werksfeer en een hogere kwaliteit van je product of dienst. Met deze 3 tips kun je direct aan de slag.  

1. Geef autonomie aan je werknemers

Werknemers zijn meer gemotiveerd als ze bepaalde vrijheden hebben. Bijvoorbeeld om zelf hun dag in te delen, of te kiezen of ze op kantoor of thuis werken. Als werkgever kan je natuurlijk niet altijd alles loslaten. Soms moeten ze bepaalde resultaten halen of is thuiswerken simpelweg niet mogelijk. Maar het is goed om te kijken waar ruimte is voor vrijheid. Betrek ze bijvoorbeeld bij het maken van belangrijke beslissingen of het stellen van bepaalde bedrijfsdoelen. Ook dan ervaren werknemers meer autonomie.

2. Stimuleer ontwikkeling

Een andere pijler voor werkgeluk is ontwikkeling. Werknemers hebben daar zelf een bepaalde verantwoordelijkheid in. Maar als werkgever is het slim om dit te stimuleren. Want als je ontwikkeling stimuleert, krijg je heel vakbekwame werknemers terug. Bij ontwikkeling kun je denken aan het doen van een test, training of cursus. Maar dan ben je er nog niet. Het is belangrijk om het ook in de praktijk te brengen. Laat werknemers bijvoorbeeld persoonlijke doelen stellen. En maak tijd om hier regelmatig over te praten. Op die manier blijft betekenis en zingeving in iemands werk levend en voelen ze zich gehoord.

3. Besteed aandacht aan iemands drijfveren

Als werkgever is het goed om te kijken wat iemand beweegt om aan het werk te zijn. Bij Olympia helpt de Ikigai-training om dit duidelijk te krijgen. Maar als je het laagdrempeliger wil aanpakken, ga dan gewoon het gesprek aan. Luister naar wat iemand nodig heeft om met plezier te werken. En als je merkt dat iemand van bepaalde werkzaamheden veel energie krijgt, kijk of iemand zich verdiepend kan ontwikkelen. Heb oog voor waar iemand goed in is. En durf open te staan voor feedback. Op die manier voelen werknemers het vertrouwen en bind je ze aan je.


Thema's
Gerelateerde artikelen