“Met een glimlach beginnen en tevreden naar huis”

  • 8 dec. 2021 14:06

Sinds augustus is Anoek Klein Swormink HR Business Partner bij Olympia. “Met mensen werken in een dynamische wereld, dat is waar ik energie van krijg. En de arbeidsmarkt is altijd in beweging.”

Als Senior HR Business Partner houdt Anoek zich bij Olympia bezig met vraagstukken op het gebied van mens, cultuur en beleid, vertelt Anoek. Maar wat betekent dat in de praktijk? “Het wil eigenlijk zeggen dat ik voortdurend zoek naar wat collega’s bij Olympia nodig hebben om het beste uit zichzelf te halen. Dat gaat veel verder dan de primaire voorwaarden om te functioneren. Salaris is niet langer meer de belangrijkste drijver, maar juist de werkomgeving, de waardering van collega’s, de teamindeling en de ontwikkelmogelijkheden wordt steeds belangrijker.”

Drijfveer: betekenis in werk vinden

“Eigenlijk moet ik het anders zeggen,” zegt Anoek. “Ik zie het als mijn taak om ervoor te zorgen dat medewerkers van Olympia met een glimlach aan hun werkdag beginnen en met een tevreden gevoel naar huis gaan. Dat krijg ik niet voor elkaar door aan een paar knoppen te draaien, het is een voortdurend proces. En bovendien heeft iedereen weer een andere drijfveer om ’s morgens de wekker te zetten. Daarom vind ik het heerlijk om de vestigingen van Olympia te bezoeken en daar te ontdekken wat er speelt en hoe de teams daar betekenis in hun werk vinden.”

Cultuurverandering

Anoek beweegt zich ruim 20 jaar in de uitzendbranche. Ze vervulde rollen als vestigingsmanager, districtsmanager en talent development manager. “Voor mijzelf is het belangrijk om iets te kunnen betekenen in het leven of in de ontwikkeling van mensen. In het begin van mijn loopbaan waren dat flexkrachten, nu zijn het de collega’s van Olympia. En dat kunnen kleine dingen zijn. Iemand net het duwtje in de rug geven dat hij of zij nodig heeft om een beslissing te nemen. Niet alleen goed luisteren, maar ook wat doen met de informatie. Uiteindelijk maken heel veel kleine dingen één groot ding. Zo kan je samen grote dingen bereiken.”

Ontwerp zonder titel 44

Belofte

“De purpose van Olympia – de maatschappelijke transitie leiden naar werk van betekenis – was voor mij een reden om voor dit bedrijf te kiezen. Het sluit aan op hoe ik zelf naar werk en naar de arbeidsmarkt kijk. Het voelt goed om te mogen helpen om die belofte waar te maken. De uitdaging zit hem voor mij in de interne vertaalslag. We vragen onze collega’s om flexkrachten en opdrachtgevers te begeleiden naar betekenisvol werk, maar dat kan alleen als zij zelf óók betekenis in hun werk ervaren. De organisatiedoelstellingen die ik samen met het HR-team nastreef, moeten dat als uitgangspunt hebben.”

Betere wereld

“Ik merk dat veel jonge mensen het belangrijk vinden dat hun werk betekenis heeft. Werk is voor hen niet alleen een manier om in inkomsten te voorzien, maar iets willen bijdragen aan de maatschappij, iets doen voor een betere wereld. Als dat is wat je drijft, dan voel je je thuis bij Olympia. Het is een ondernemende omgeving, waar je de ruimte en de vrijheid krijgt om je baan zo in te kleden als jij wilt. En tegelijkertijd zijn we samen onderweg en met elkaar aan het leren hoe je betekenis in de dagelijkse praktijk verweeft. Dat is een mooie reis.”


Thema's
Gerelateerde artikelen