Dankzij hoge vraag naar cruciale beroepen groeit Olympia met 11% in 2020

03-03-2021

Mede door flinke opschaling van het aantal flexkrachten dat zich inzet om Nederland door de crisis te helpen, groeide Olympia in 2020 met 11%. Olympia verwacht zelfs dit eerste kwartaal af te sluiten met een groei van 40%. Hiermee zet zij de groei van de afgelopen jaren onverminderd door. Ruim 40.000 mensen vonden in 2020 betekenisvol werk via Olympia. Van orderpickers en vrachtwagenchauffeurs voor de distributie van levensmiddelen tot contactcentermedewerkers op de coronatest- en vaccinatielijn. Werk dat ertoe doet, juist nu.

Cruciale beroepen in vitale functies krijgen nu, door de coronacrisis, in heel Nederland de erkenning die ze verdienen. Wij geven ze al jaren een eerbetoon omdat ze werk doen wat ertoe doet.” - Jan-Willem Dijkstra, COO bij Olympia.

Aandacht voor de betekenis van werk

Niet alleen flexwerkers en cruciale beroepen krijgen meer waardering. Olympia merkt dat de crisis ook een positieve invloed heeft op de aandacht voor de betekenis van werk. Want werk is volgens Olympia zoveel meer dan alleen een salaris. Werk is bijvoorbeeld ook sociale interactie met collega’s, die veel mensen nu missen omdat ze thuis werken.

Dijkstra: “Het is belangrijk dat mensen werk van betekenis hebben en houden. Want mensen die weten dat ze werk doen dat ertoe doet, ervaren meer voldoening en zijn productiever en gelukkiger. Daarom kijken wij bij Olympia tijdens de intake voorbij iemands cv en voeren we het Gesprek van Betekenis. We stellen vragen als: Hoe wil jij van waarde zijn in je werk en waar zet jij de wekker voor? Mist de kandidaat de juiste opleiding of certificaten, dan zorgen we samen met de werkgever dat iemand om- of bijgeschoold wordt. Zo leveren we een positieve bijdrage aan een samenleving waarin uiteindelijk iedereen betekenisvol doet.”

Cross sectoraal van werk naar werk

Olympia houdt rekening met een stijging van het aantal werklozen binnen bepaalde sectoren die het door corona moeilijk hebben. Zeker als steunmaatregelen wegvallen. Terwijl in sectoren als de transport en logistiek op onderdelen de vraag naar personeel onverminderd hoog is. De noodzaak om juist nu mensen te helpen van-werk-naar-werk, cross sectoraal, is groot. Omscholen of het volgen van aanvullende trainingen is hierin de sleutel tot succes. Olympia zet zich actief in om omscholing mogelijk te maken, samen met opdrachtgevers en partners. In april vorig jaar lanceerde de organisatie al het gratis omscholingstraject voor 1.000 flexkrachten.

Dijkstra besluit: “Mensen begeleiden naar werk dat past bij hun drijfveren en talenten, blijft onze focus houden. Werk dat in hun ogen zinvol is en waarmee zij van betekenis zijn voor hunzelf en hun omgeving. De coronacrisis maakt echt duidelijk waar al jaren sprake van is, de behoefte aan relevant en betekenisvol werk. Een belangrijke ontwikkeling.”


Olympia 20212414 2
Perscontact Karlijn Stoelinga