85% vindt goede band met collega's belangrijk maar spreekt waardering te weinig uit

05-04-2023

Hoofddorp, 5 april 2023Nationale Collegadag is sinds de start in 2021 een fenomeen aan het worden, met steeds meer werkgevers en werknemers die meedoen. Initiatiefnemer Olympia, ziet een groeiend aantal evenementen en berichten op social media. Het zijn de collega’s die voor veel mensen op hun werk het verschil maken. Die conclusie wordt ondersteund door een onderzoek van Olympia onder werkenden. Daaruit komt naar voren dat voor 85% van de werkenden een goede band met collega’s belangrijk tot heel belangrijk is en dat zelfs 60% vriendschappen heeft gesloten op het werk. Opvallend is wel dat slechts 37% daadwerkelijk haar/zijn/hen waardering uitspreekt naar hun collega.

Spreek vaker je waardering uit naar een collega

Werkenden in Nederland laten volgens de uitzendorganisatie wel een kans liggen om werken meer betekenis te geven. Steven Gudde, directeur Impact & Arbeidsmarkt bij Olympia legt uit: “Iedereen die werkt heeft collega’s, maar is natuurlijk zelf ook collega van de ander. Veel wordt als vanzelfsprekend gezien, behalve als zaken niet goed gaan. Maar als collega’s af en toe ook naar elkaar uitspreken dat iemand iets goed heeft gedaan, of gewoon zegt dat je blij bent met je collega om wat voor reden dan ook, dan heeft dat heel veel waarde. Niet alleen voor degene die het compliment krijgt, maar ook voor degene die het compliment uitdeelt.”

Donderdag 6 april Nationale Collegadag

Donderdag 6 april is een dag om je uit te spreken, op iemand af te stappen en die ene collega eens in het zonnetje te zetten. Het uitspreken van een compliment zorgt voor persoonlijke verbinding. Gudde vervolgt: “Met een compliment weet een ander dat hij van waarde is, maar ook het besef dat jij dat kan zijn voor een ander is heel waardevol. Daarmee krijgt werk extra betekenis.”

Tenslotte blijkt uit hetzelfde onderzoek dat het hebben van fijne collega’s op nummer-2 staat op het wensenlijstje. Op nummer-1 staan salaris en goede arbeidsvoorwaarden. En op de vraag: Wat betekent het hebben van fijne collega’s voor jou? Zijn dit de drie meest gehoorde antwoorden:  

  1. Het levert werkplezier op
  2. Een goede werksfeer
  3. Een belangrijke reden om graag naar je werk te gaan

Olympia 20212414 2
Perscontact Karlijn Stoelinga