De waarde van werk in tijden van crisis

  • 13 nov. 2020 14:38
Olympia Kor Visser nieuws 390x220
Kor Visser Franchisenemer Olympia regio Friesland

Flexkrachten zijn een steeds belangrijker deel gaan uitmaken van het personeelsbestand van organisaties. Juist deze crisis laat zien dat zij de heftige golfbewegingen opvangen, in negatieve en positieve zin. Het zou ons allemaal sieren als we daar waarde en betekenis aan geven. Kor Visser, eigenaar van de Olympia-vestigingen in Friesland, over betekenisvol werken in tijden van crisis.

Door de eerste coronagolf verloren veel flexkrachten hun opdracht. Het ging ons aan het hart om 2.000 mensen die via Olympia Nederland voor opdrachtgevers werken, naar huis te moeten sturen. Het is ons werk om zo veel mogelijk mensen aan het werk te krijgen en houden. Maar tegelijkertijd vond een verschuiving in beroepsgroepen plaats. Met een toenemende vraag tot gevolg. Denk aan de logistiek, het versturen van pakketten en vacatures op het gebied van het klantcontactcenter.

Met de opdracht om bij te dragen aan de corona afsprakenlijn en het bron- en contactonderzoek van de GGD is het inmiddels alle hens aan dek. We hebben extra mensen aangenomen om de 300 benodigde medewerkers voor bron- en contactonderzoek in Friesland te vinden. Een prachtige opdracht.” aldus Kor Visser. “De corona afsprakenlijn voorziet in verbetering van de bereikbaarheid van de testlijnen en het uitvoeren van bron- en contactonderzoek. Het is een opdracht van de gezamenlijke GGD-organisaties die Olympia uitvoert in samenwerking met het UWV.

Werk van betekenis

Op een dag word je gebeld? “Ja, zo ging het wel. Toen onze klant met het verzoek kwam, gingen we direct de uitdaging aan. Het was een kans om de vele mensen die hun opdracht hadden verloren weer aan werk te helpen. Hen het gevoel te kunnen geven er toe te doen. Er écht toe doen. In deze rol lever je namelijk direct een bijdrage aan de maatschappij. Doe je werk van betekenis. Of we het gewenste aantal mensen kunnen leveren in een steeds zeer korte tijd? Een pittige klus, maar tot nu toe loopt het prima. We merken dat onze flexkrachten het werk enorm waarderen. Een extra voordeel is dat je het vanuit huis kunt doen. Een brede groep is inmiddels weer aan het werk. Van ouders die zonder werk thuis zitten tot zelfstandigen die extra omzet in deze coronatijd goed kunnen gebruiken of studenten die hun bijbaan in bijvoorbeeld de horeca zijn verloren.” Verschuiving beroepsgroepen biedt kansen Welke impact heeft corona op Olympia? “In het begin van de coronacrisis was de schok bij ons, net als in de rest van Nederland groot. We zenden veel mensen uit in de techniek, productie en logistiek en dat viel grotendeels stil. Door de verschuiving in beroepsgroepen merkten we echter al snel dat de vraag weer aantrok. Deze nieuwe opdracht voor de corona afsprakenlijn en bron- en contactonderzoek draagt daar zeker aan bij. We hebben nog nooit zoveel mensen aan het werk gehad als nu.

“Werk vinden dat er voor iemand toe doet, is ons werk.”

Wat de komende maanden brengen? De verschuivingen in de markt zijn groot en ik vrees voor veel bedrijven als de tweede golf lang aanhoudt. Het vet is van de botten en hoe langer het duurt, hoe moeizamer het voor tal van bedrijven wordt. De staatssteun is van groot belang, anders was de klap al veel groter geweest.” Los van de corona afsprakenlijn zagen jullie eerder al een stijgende vraag. Waar kwam die vandaan? ”Al snel in de intelligente lockdown zag je een toename in het aantal internetaankopen en ook de enorme vraag bij online supermarkten leverde veel werk op. Olympia is goed vertegenwoordigd in de uitvoerende beroepen en daar is ook in crisistijden juist behoefte aan. Corona heeft de markt wel enorm opgeschud, want hele sectoren vielen stil, terwijl in andere sectoren een schreeuwend tekort was. Flexkrachten zijn een steeds belangrijker deel gaan uitmaken van het personeelsbestand van organisaties. Juist deze crisis laat zien dat zij de heftige golfbewegingen opvangen, in negatieve en positieve zin. Het zou ons allemaal sieren als we daar waarde en betekenis aan geven.”

Drijfveren als uitgangspunt

Je hoort veel over die transitie van werk naar werk, maar gebeurt dit ook echt? ,,Onze inzet is mensen die hun baan verliezen, in een sector die nu geen perspectief heeft, aan werk te helpen in een andere sector. Ieder individu heeft zijn eigen drijfveren en talenten. Met dat uitgangspunt hebben wij in de eerste coronagolf toegezegd om 1.000 mensen op onze kosten een training te laten volgen en ze zo van werk naar werk te helpen. Het hebben van werk geeft een gevoel van eigenwaarde en zorgt voor behoud van inkomen, voor sociale verbondenheid en structuur in hun dagelijkse leven.” Olympia nam dus haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Kor: “Jazeker. Het hebben werk is belangrijk voor een mens. Wat we daaraan hebben bijgedragen, maakt me echt trots.”

“Ik roep bedrijven, overheden en organisaties op om samen te werken en zo de transitie van werk naar werk mogelijk te maken.”

Opleiden is daarbij het sleutelwoord? “Het is een investering in de waarde van werk. De intrinsieke motivatie van mensen die er toe willen doen is hoog. Perspectief kunnen bieden op het kunnen krijgen van een baan is dan belangrijk. Ik roep bedrijven, overheden en organisaties dan ook op: maak de transitie van werk naar werk concreet. Benut mogelijke kansen en werk samen om mensen perspectief te bieden. Bij de waarde van werk gaat het om iemands drijfveren. Een cv zegt ons niet zoveel. Wij voeren Gesprekken van Betekenis. Stellen de vraag waar iemand gelukkig van wordt, waar hij of zij goed in is. Waar iemand zijn bed voor uitkomt. Werk vinden dat er voor iemand toe doet, is ons werk. Dat is waar Olympia voor staat. Daar word ik na twintig jaar in de uitzendwereld nog steeds gelukkig van!”

Bekijk ook de publicatie hiervan in NoordZ.nl


Thema's
Gerelateerde artikelen