Weergaveproblemen? Bekijk dan de webversie of voeg info@olympia.nl toe aan uw lijst met veilige afzenders.

 

MARKTMONITOR

maart 2018

Mouwen opstropen

Nu de economie floreert zien ondernemers overal kansen. Ook werkenden komen massaal in beweging. Niet alleen stroomt de arbeidsmarkt weer vol, ook de meeste werknemers verbeteren zichzelf. Dit door cursussen en trainingen te volgen of vakliteratuur te lezen. Het is belangrijk dat zij zich nieuwe vaardigheden eigen maken. Dit is wat er nodig is om volop te profiteren van de economische hoogtijdagen. Nieuwe uitdagingen liggen in het verschiet die andere eisen stellen aan medewerkers. Dat komt mede doordat technologie op het werk steeds belangrijker wordt. Ondernemer en medewerker stropen de mouwen op om hun kansen te pakken. Daar dragen we als Olympia graag ons steentje aan bij. 

 

ECONOMIE

Economie in Kerncijfers

 Kerncijfers maart 2018

 

CPB: economie groeit, werkloosheid daalt verder

Het staat er opvallend goed voor met de arbeidsmarkt, de woningmarkt en het begrotingsbeleid. Het Centraal Plan Bureau (CPB) verwacht daarom een sterke economische groei over 2018: 3,2 procent. Dit zou betekenen dat de groei over 2018 iets hoger zal uitvallen dan de groei over 2017, die maar liefst 3,1 procent bedroeg. Ook verwacht het CPB dat de werkloosheid dit jaar zal dalen naar 3,9 procent van de beroepsbevolking, een percentage dat nu nog op 4,2 staat. Wel houdt het planbureau nog een slag om de arm vanwege de aankomende Brexit. Als de uitkomst daarvan tegenvalt, dan zal dat nadelig uitpakken voor de economie.

Lees meer

 

 Bron: AD

Commerciële vastgoedmarkt floreert 

 Kantoren

De groei van de economie heeft positieve gevolgen voor de investeringen in kantoren, bedrijfspanden en winkels. In 2017 is voor meer dan 11 miljard euro belegd in wel 6,5 miljoen vierkante meter aan bedrijfsruimte, zo becijferde de vakgroep NVM Business. Bijna de helft van de investeringen vond plaats door buitenlandse beleggers.

Wel staat er nog altijd meer dan 20 miljoen vierkante meter aan bedrijfsonderpand leeg. Maar NVM Business verwacht dat dit in 2018 verder zal afnemen, omdat de economische vooruitzichten vooralsnog gunstig zijn.

Lees meer

Bron: Nu.nl


Kabinet gaat brievenbusfirma’s aanpakken

Er klinkt al jaren aanhoudende kritiek op ‘belastingparadijs Nederland’. Maar nu komt er witte rook uit het torentje: het kabinet gaat maatregelen treffen om brievenbusfirma’s aan te pakken. Staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) zal op korte termijn overgaan tot het opleggen van een bronbelasting over royalty’s en rente, een maatregel die ook al in het regeerakkoord stond. Omdat in het regeerakkoord niets staat over verdere maatregelen, is het afwachten wat de volgende stappen zullen zijn.

Lees meer

 

Bron: Algemeen Dagblad

ARBEIDSMARKT 

Aantal vacatures in 2017 fors gestegen

 Ontslag

2017 liet 21 procent meer vacatures zien dan 2016. Dat percentage is becijferd door Jobfeed. In totaal zijn vorig jaar maar liefst 1.714.074 openstaande functies online gezet, waarvan zes op de tien fulltime jobs behelsden. Vooral in de sectoren handel, zakelijke dienstverlening en gezondheidszorg werd naar nieuwe mensen gezocht. Overigens zijn met name lager opgeleiden in trek: het marktaandeel vacatures voor lager opgeleiden steeg met 3,2% naar 56,8% in 2017.

Lees meer

 

Bron: www.personeelsnet.nl

Kabinet wil werkgevers compenseren bij ontslag langdurig zieke werknemer

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) gaat een wetsvoorstel indienen om werkgevers vanaf 1 januari te compenseren als zij langdurig ziek personeel ontslaan. Dat antwoordt  Koolmees op Kamervragen van de SP. Bedrijven proberen nu nog vaak via een ‘slapend dienstverband’, waarbij geen loon wordt uitgekeerd, onder de regel uit te komen dat zij het salaris van langdurig zieke werknemers twee jaar moeten doorbetalen. Het is de bedoeling dat de maatregel van het kabinet met terugwerkende kracht in werking treedt, tot 1 juli 2015.

Lees meer

 

Bron: De Telegraaf

Werknemers laten kans op scholing liggen

Mobiel

Maar liefst 35 procent van de werknemers is niet van plan om iets extra’s te doen dat bijdraagt aan betere carrièrekansen. Desalniettemin geeft acht op de tien werknemers aan hiervoor over voldoende tijd en middelen te beschikken. Dat blijkt uit onderzoek door onderzoeksbureau Motivaction. De 65 procent die wél inzet op de eigen ontwikkeling, doet dit via het volgen van cursussen of trainingen (53%) en het lezen van vakliteratuur (27%) of online artikelen (18%).

Lees meer

 

Bron: Algemeen Dagblad

  

FLEXMARKT

Flex groeit harder dan vast

Vorig jaar is het aantal flexwerkers met 2,5 procent toegenomen tot 3,1 miljoen, waarvan 2 miljoen flexibele werknemers en 1,1 miljoen zzp’ers. De groei van het aantal vaste werknemers bleef daar iets bij achter: met 2,2 procent tot 5,3 miljoen. Dat blijkt uit de nieuwste data van het CBS. Van het aantal werkenden heeft nu 61 procent een vaste baan, terwijl 35 procent flexwerker is. Ondanks het stijgende percentage flexwerkers nam het aantal uitzendkrachten af: waren dat er eind 2016 nog 300.000, daar zijn dat er eind 2017 nog 277.000.

Lees meer

 

Bron: www.flexmarkt.nl

 

Vakbond De Unie: ‘‘Flex is here to stay’’

Dat flex harder groeit dan vast is volkomen logisch. Dat stelt Reinier Castelein van vakbond De Unie. Volgens hem is het feit dat veel mensen een flexcontract hebben nu eenmaal de nieuwe realiteit, en heeft het geen zin om daar tegen te vechten: ‘‘De polder kijkt alleen maar terug’’. Wat hem betreft ligt de vaksbondsfocus op hogere lonen. Ook kunnen we veel beter investeren in scholing, zegt Castelein, zodat werknemers duurzaam aan de slag kunnen. Daarnaast vindt hij dat het tijd is voor betere voorzieningen voor zzp’ers, zoals een verplichte pensioenregeling. 

Lees meer

 

Bron: BNR

 

‘‘Europees pensioen voordelig voor zzp’ers’’

De Europese Unie is van plan om een Europees pensioen op te zetten: het ‘pan-Europees persoonlijk pensioenproduct’ (PEPP). Het wordt een derde pijler-pensioen, wat inhoudt dat deze optioneel kan worden ingelijfd naast het verplichte staats- en bedrijfspensioen. Hoewel Nederland voor Europese begrippen al een riante oudedagvoorziening heeft, denkt Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) dat PEPP een uitkomst kan zijn voor Nederlandse zzp’ers. Op dit moment vallen zelfstandigen nog niet onder een verplichte pensioenregeling. In ’t Veld, die tevens voorzitter is van de EU-commissie die PEPP aan het vormgeven is, komt deze zomer met een definitief voorstel aan het Europees Parlement.

 

Lees meer

Bron: www.amweb.nl

 
 
Olympia Uitzendbureau
Afmelden

Wij helpen u graag uw ambities te realiseren