Weergaveproblemen? Bekijk dan de webversie of voeg olympia@olympia.nl toe aan je lijst met veilige afzenders.

Marktmonitor november

De arbeidsmarkt blijft aan verandering onderhevig. Tekorten aan arbeidskrachten worden steeds vaker opgevuld met het inhuren van consultants. Tegelijkertijd laten CBS-cijfers zien dat flex steeds belangrijker wordt. In de politiek wordt gesproken over het indammen van het aantal zzp’ers en het versmallen van de kloof tussen vast en flex. In deze dynamiek heeft u aan ons een stabiele partner. Als je morgen het allerbeste team voor overmorgen wilt hebben, moet je ons vandaag bellen. Wij zorgen dat huidige medewerkers relevant zijn en blijven (binnen of buiten de organisatie) en de ‘nieuwe medewerker’ klaar staat, voor werk dat er toe doet. We helpen je met nieuwe collega’s en hoe je mensen faciliteert werk van betekenis te doen. Wij snappen hoe werk van betekenis verandert.

 

ECONOMIE

Bezettingsgraad industrie op hoogste stand sinds 2001 

De bezettingsgraad in de industrie is sinds 2001 niet zo hoog geweest als nu. Dat blijkt uit een rapport van ABN Amro. De gemiddelde bezettingsgraad is op dit moment 84,5 procent. De meubelindustrie (91,4%), de elektrotechnische industrie (88,9%) en de elektrische apparatenindustrie (87,5%) maken het meest gebruik van hun productiecapaciteit. Nederland is op dit gebied een van de koplopers in Europa, zo becijferde de bank. Wel is de algehele groei van de bezettingsgraad in de Eurozone wat aan het vertragen. Dit komt door de stagnerende internationale handel in de Eurozone en de onzekerheid rond het handelsconflict met de VS.

Bron: www.metaalnieuws.nl

Lees meer

 

World Economic Forum: Nederlandse economie mist innovatie 

De Nederlandse economie mist innovatieve slagkracht. Dat stelt het World Economic Forum (WEF) in haar jaarlijkse Global Competitiveness Report. In het rapport zijn 140 nationale economieën gerankt naar hun internationale concurrentiepositie. Dit jaar bezet Nederland wereldwijd de zesde positie, terwijl het vorig jaar nog de vierde positie bezette. Dit komt doordat Nederlandse bedrijven steken laten vallen bij het implementeren van nieuwe toepassingen, zoals met robotisering, artificial intelligence en big data. Volgens het rapport vereist succes hierin een nationaal innovatiebeleid. Ook qua talentontwikkeling en investeringen in onderwijs laat Nederland steken vallen, aldus het WEF.

Bron: Computable.nl

 

Lees meer

 

Multinationals zijn goed voor een derde van het BBP

Nieuwe cijfers van het CBS geven aan dat multinationals de Nederlandse economie 191 miljard euro opleveren. Dat is 30 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Het bureau berekende dat buitenlandse multinationals in Nederland goed zijn voor 113 miljard (18 procent) aan de Nederlandse economie. Nederlandse ondernemingen die ook in het buitenland actief zijn, dragen 78 miljard (12 procent) bij. Ook blijkt dat multinationals buitenproportioneel goed zijn voor de kenniseconomie. Samen geven ze 14,1 miljard uit aan research and development, wat 131.000 voltijdsbanen oplevert. Het CBS-onderzoek is gehouden in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. 

Bron: RTLnieuws.nl

Lees meer

 

ARBEIDSMARKT

Baankansen mbo’ers gunstiger dan ooit

In de huidige arbeidsmarkt staan mbo’ers er rooskleurig op, zo meldt het UWV. In het eerste halfjaar van 2018 kwamen er 278.000 vacatures op mbo-niveau bij. Dat is een stijging van 8 procent vergeleken met het eerste halfjaar in 2017. Ook zijn mbo-studenten erg in trek als stagiair. Vanwege het tekort aan mensen is de ‘hybride leervorm’ bezig met een opmars, zo registreert de Amsterdamse MBO Agenda. Bij zo’n hybride leervorm trekken bedrijven samen op met scholen en krijgen mbo’ers les op de werkvloer. Er zijn zelfs mbo-opleidingen waarbij de leerling vrijwel nooit naar het ROC hoeft te gaan. 

Bron: www.nu.nl

 

.

Lees meer

 

Helft werknemers wil best vertrekken

Meer dan 50 procent van de werkende Nederlanders staat open voor een andere baan. Dat blijkt uit onderzoek van zorgverzekeraar Menzis onder duizend werkenden. Overigens betekent dit niet dat de helft ook daadwerkelijk ontevreden is met zijn of haar baan. Driekwart van de werknemers zegt daarover zelfs tevreden te zijn. Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen die dichtbij hun werk wonen, sneller tevreden zijn over hun baan.

Bron: www.zakelijk-dagblad.nl

Lees meer

 

Personeelsgat steeds vaker gedicht met consultants

Bedrijven maken steeds meer gebruik van consultants om hun tekort aan mensen mee op vangen. Dat blijkt uit onderzoek van de Raad van Organisatie Adviesbureaus (ROA). Nederland telt 121.000 adviesbureaus, die voor 40 procent van hun omzet afhankelijk zijn van het dichten van personeelstekorten. De ROA waarschuwt dat dit de persoonlijke ontwikkeling van consultants remt. Zij worden namelijk ingezet als gewone werknemers, terwijl zij eigenlijk oplossingen aandragen voor achterliggende problemen bij bedrijven. 

Bron: www.telegraaf.nl

 

Lees meer

 

FLEX

Meerderheid starters minimaal een jaar onder flexcontract

Het aandeel starters dat na een jaar nog een flexibel contract heeft, groeit. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Het bureau nam de gegevens onder de loep van ruim 700.000 werknemers die in 2015 met een flexibele baan begonnen. 56 procent daarvan zat een jaar later nog steeds in de flexibele schil. In 2010 was het aandeel blijvende flexwerkers nog 48 procent. Tegelijkertijd daalde het aantal mensen dat na een jaar van vast naar flex ging in dezelfde periode van 14 naar 11 procent. 

Bron: www.amweb.nl

 

Lees meer

 

PvdA maakt haast met zekerheid voor zzp’ers

Sytze Ferwerda, de fietskoerier die een rechtszaak tegen Deliveroo verloor, gaat niet in hoger beroep. De rechter bepaalde afgelopen zomer dat het de bezorgservice juridisch niets te verwijten valt dat zij zzp’ers inzet. Maar de PvdA laat het er nog niet bij zitten. Deze partij gaat binnenkort voorstellen om platformmedewerkers zoals Ferwerda direct te verzekeren tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid. Ook wil zij via een noodmaatregel een minimumtarief voor zzp’ers invoeren. Eerder al liet het kabinet weten hiermee te wachten tot 2020.

Bron: www.ad.nl

Lees meer

 

Kabinet wil groei zzp’ers afremmen

Het kabinet is bezig met plannen om de groei aan zzp’ers in te dammen. Dat blijkt uit beleidsstukken die in handen zijn gekomen van het FD. Ze wil het onder meer minder aantrekkelijk maken voor werkgevers om zzp’ers in te huren. Ook is ze van plan om de zelfstandigenaftrek af te schaffen. De reden die het kabinet hiervoor aanvoert, is dat zij bang is dat zzp’ers het sociale stelsel uithollen. Zzp’ers betalen relatief weinig belasting, maar maken wel gebruik van een deel van de sociale zekerheid. Verwacht wordt dat bij ongewijzigd beleid de teller in 2020 op 1 miljoen zal staan. Het kabinet komt op 1 december met de eerste voorstellen op de proppen.

Bron: FD.nl

Lees meer

  

 
 
Afmelden
Wij helpen u graag uw ambities te realiseren