Werken met een WIA uitkering, waar moet je op letten?

  • 11 mei 2022 09:32

Heb je een WIA uitkering en wil je ook werken? Dan wil je natuurlijk weten welke gevolgen je inkomsten hebben voor de hoogte van je uitkering. Vanuit Olympia Werkvertrouwen hebben we al veel mensen met een uitkering naar werk begeleid. Wat mag wel en wat niet als je naast je WIA uitkering aan de slag gaat? Wij zoeken uit waar je rekening mee moet houden als je weer gaat werken en begeleiden je naar een baan die bij jou past.

Wat is een WIA uitkering

WIA staat voor Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen, voorheen Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Het is al vervelend genoeg dat je (tijdelijk) niet meer volledig kan werken en de WIA uitkering is een soort tijdelijk vangnet voor jou ter compensatie van de inkomsten die je verliest.

Je ontvangt een WIA uitkering omdat je door ziekte niet of niet meer volledig kunt werken. Maar er is misschien wel werk voor jou dat past bij jouw situatie. En die kans wil je graag aangrijpen. In een Gesprek van Betekenis achterhalen we dan eerst wat jou gelukkig maakt en je energie geeft. Vervolgens gaan we voor je aan de slag om werk te vinden dat past bij jouw situatie. Betekenisvol werk dat aansluit op jouw unieke waarden.

Maar hoe zit het dan met de inkomsten uit dit werk, wordt je uitkering hierdoor lager? Het is belangrijk om te weten waar je rekening mee moet houden en hoe je het zo goed mogelijk inricht.

Hoe lang duurt je WIA-uitkering?

De duur van je WIA uitkering in 2022 is afhankelijk van het soort WIA uitkering dat je ontvangt. Je komt in aanmerking voor de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) als je 2 jaar of langer ziek bent en er een kans op herstel is, zodat je (deels) weer kan werken.

De WGA uitkering krijg je meestal minimaal 3 en maximaal 24 maanden. Het UWV bepaalt hoe lang jij recht hebt op de uitkering. Drie maanden voordat de loongerelateerde uitkering afloopt, hoor je vervolgens va nUWV of je daarna een loonaanvullingsuitkering of vervolguitkering krijgt. Het is belangrijk dat als iets wijzigt in jouw situatie, je dit meteen aangeeft bij UWV. Of het nu gaat om je gezondheid of je werk. Wacht je te lang of doe je dit niet, dan moet je misschien terugbetalen of kun je zelfs een boete krijgen.

Wat mag je bijverdienen in de WIA?

Heb je een WIA uitkering en kun je weer gedeeltelijk werken? Het verschilt dan per uitkering hoeveel je mag bijverdienen. Houd er rekening mee dat als je naast je WIA uitkering werkt, een deel van je inkomsten met je uitkering verrekend wordt. Dit kan gevolgen hebben voor de hoogte ervan.

Op de UWV-website vind je alle informatie over wat je mag bijverdienen naast je uitkering. Zo lees je er dat bij een WGA uitkering dit maximaal 65% van je laatstverdiende loon mag zijn. Verdien je meer dan die 65%? Dan stopt je uitkering automatisch na een jaar vanaf de datum dat je meer bent gaan verdienen. Verdien je minder dan 65% van je oude salaris? Dan wordt je uitkering niet stopgezet, maar per maand gekeken of je een deel moet terugbetalen. Bekijk voor een berekening voor jouw specifieke situatie de website van UWV. Je vindt hier een handige rekenhulp waarmee je de gevolgen die inkomsten uit werk voor jouw uitkering hebben, te berekenen. Kom je er niet uit, dan kan je altijd contact opnemen met je contactpersoon bij UWV.

Vind werk dat bij jou past

Als we na het Gesprek van Betekenis weten wat voor jou belangrijk is en welke bijdrage jij wil leveren aan een organisatie, gaan we aan de slag. Jouw aanspreekpunt bij Olympia Werkvertrouwen kijkt daarbij naar je talenten en unieke waarden. Daarnaast bespreken we welke aanpassingen van de werkzaamheden eventueel nodig zijn voor jouw gezondheidssituatie. In de volgende sectoren hebben we de meeste banen:

Heb je nog geen ervaring, maar wil je wel graag een bepaalde baan? Dan begeleiden we jou hierin. Samen met je contactpersoon bij Olympia Werkvertrouwen maak je een persoonlijk ontwikkelplan. Wij coachen je ook als je eenmaal aan het werk bent. Zodat jij je kan blijven ontwikkelen. Daarmee groeit je vertrouwen en kennis in de mogelijkheden die er voor jou zijn.

Neem contact met ons op

Wil je advies over welk werk bij jouw situatie past, wat je talenten zijn en begeleid worden naar een passende baan? Bij Olympia Werkvertrouwen is iedereen welkom. Wil je weten hoe je werken met een WIA uitkering financieel goed regelt, dan kun je het beste contact opnemen met jouw contactpersoon bij het UWV.


Thema's
Gerelateerde artikelen