Vastberaden Hussam geeft zijn gezin een nieuwe start

  • 23 feb. 2019 10:37

“Soms krijg je als intercedent een gouden tip. De Regionale Sociale Dienst attendeert me op Hussam (37) uit Syrië. Hij wil niets liever dan in Nederland een nieuwe start maken. Hussam wil per se slagen in Nederland zodat hij dat aan zijn kinderen kan laten zien. Hij wil alles aanpakken en alles leren.” 

“Tijdens het gesprek valt me op hoe bescheiden Hussam is. En op zijn Nederlands heeft hij echt zijn best gedaan. Voor iemand die nog maar twee jaar hier woont is het uitstekend. Ik waardeer zijn kracht en vastberadenheid om een nieuw leven op te bouwen. Ik merk dat Hussam oprecht geïnteresseerd is in de mensen die hij spreekt. Hij vertelt over zijn ervaring met lassen en reparaties van bussen en vrachtwagens. Al snel weet ik een goede, passende plek voor hem. Bij het onderhoud van de vrachtwagens van de HEMA in Utrecht. Dus ik plan een gesprek voor hem in. De nacht voor het gesprek heeft Hussam niet geslapen van de spanning. Na het gesprek kijkt hij me teleurgesteld aan. In Syrië krijg je de uitslag meteen, dus hij denkt dat hij de baan niet krijgt. Maar hij heeft juist een hele goede indruk gemaakt bij de chef van de werkplaats. Gelukkig kan ik hem snel blij maken: hij mag op proef aan de slag.”

Met zijn gedreven en vriendelijke houding zorgt Hussam voor een glimlach bij de hele werkplaats

“De werkplaats zit bij ons om de hoek, dus ik loop vaak langs. Zo hoor ik hoe Hussam door zijn collega’s gewaardeerd wordt. ‘Stuur ons nog wat mensen zoals Hussam, die kunnen we goed gebruiken!’ riep een van zijn collega’s me laatst na. Door zijn drijfveer om te slagen zet Hussam graag een stapje extra. Hij heeft veel ervaring en een praktische aanpak. Daardoor ziet hij vaak meteen de beste oplossing voor problemen. Hij kan bijvoorbeeld precies vertellen hoe je de steunpoten van een vrachtwagen bij vervanging het beste kunt lassen. Hussam is vastberaden om het wagenpark rijdende te houden en zijn bescheiden houding draagt bij aan de werksfeer. Dit maakt hem tot de ideale collega. Iedere keer als ik Hussam zie, is zijn glimlach breder. En eigenlijk zie ik die glimlach bij de hele werkplaats.”

Hussam sleutelen

Hussam is geslaagd: hij kan zijn gezin die nieuwe start bieden

“Na vier weken ga ik langs bij de werkplaats om Hussam te vertellen dat hij mag blijven. Hij is zo blij! En heel verbaasd dat hij ook nog eens bloemen van mij krijgt. Hij is trots op wat hij bereikt heeft. Het slagen in Nederland is precies wat hij zijn kinderen wil laten zien. Ook zijn vrouw en kinderen waarderen deze start enorm. Het gaat goed met Hussam en als hij zo doorgaat, kan hij zich blijven ontwikkelen bij de HEMA. En dat heeft hij allemaal aan zichzelf te danken.”


Thema's
Gerelateerde artikelen