Wat is de sollicitatieplicht als je WW ontvangt?

 • 3 aug. 2022 17:11

Als je een WW-uitkering krijgt, heb je sollicitatieplicht. Dit betekent dat je minimaal vier keer per vier weken moet solliciteren. Natuurlijk wil je zelf zo snel mogelijk weer aan het werk. Maar soms loopt het niet zoals je wil. Olympia Werkvertrouwen kan je dan daarbij helpen.  

Je hebt geen werk meer, of verliest een deel van je gewerkte uren. Je mist daardoor niet alleen je collega’s en werkzaamheden, maar ook inkomsten. Gelukkig kun je dan een WW-uitkering aanvragen via het UWV om je inkomensverlies te compenseren. Het UWV vraagt van jou dat je je best doet om een nieuwe baan te vinden. Hoe vaak ben je dan verplicht om te solliciteren? Minstens vier keer per vier weken moet je een sollicitatie aan het UWV kunnen laten zien. Bewaar je ondernomen acties dan ook altijd goed.

Hoe werkt de sollicitatieplicht tijdens de WW?

Je krijgt een adviseur van het UWV toegewezen die jou begeleidt in de periode dat je WW ontvangt. Deze adviseur vraagt jou ook hoe vaak je hebt gesolliciteerd. Elke stap op weg naar nieuw werk ziet het UWV als een sollicitatie. Denk aan onder andere de volgende activiteiten:

 • inschrijven bij werk.nl
 • je cv achterlaten bij een online vacaturebank
 • je inschrijven bij een uitzendingsbureau
 • een sollicitatiegesprek voeren
 • een netwerkgesprek voeren voor een mogelijke baan
 • een open sollicitatie sturen 
 • een assessment doen voor een baan

Het volgen van een online training of workshop vergroot je kansen op werk. Vraag gerust na bij jouw adviseur welke mogelijkheden er voor jou zijn en welke vervolgstappen je hiervoor moet zetten. 

Vanuit Olympia helpen we je hierbij en brengen we samen jouw wensen en kwaliteiten in kaart. Wat past bij jou, waar ben je goed in, wat vind je leuk? En wat voor type werkgever past daarbij? Zo voldoe je niet alleen aan de sollicitatieplicht, maar vind je ook werk waar je blij van wordt.

Hoe lang heb ik sollicitatieplicht?

Je hebt gedurende de periode dat je WW ontvangt sollicitatieplicht. Ook als je deels WW ontvangt omdat je minder uren werkt, ben je verplicht voor de aanvullende uren op banen te solliciteren. Heb je een half jaar vanaf het moment dat je WW-uitkering ontvangt nog geen werk gevonden? Dan wordt door het UWV elke baan als passend gezien. Ook al is het onder jouw niveau of sluit het niet aan bij wat je wil. Je bent dan verplicht ook op deze vacatures te solliciteren.

Vrijstelling van sollicitatieplicht in de WW

In enkele situaties krijg je ontheffing van de sollicitatieplicht. Dat is het geval bij:

 • het starten van je eigen bedrijf
 • het volgen van een opleiding die je nodig hebt voor je toekomstige baan
 • het binnen één jaar bereiken van de AOW leeftijd (66 jaar en 7 maanden)
 • het opnemen van vakantiedagen

Meer weten over sollicitatieplicht bij een WW-uitkering?

Neem contact op met je adviseur bij het UWV. Wil je hulp bij het vinden van een baan die bij jou past of jouw talenten ontdekken? Neem dan contact op met Olympia Werkvertrouwen. Wij helpen je graag met het vinden van betekenisvol werk.

Alle vacatures


Thema's
Gerelateerde artikelen