Schrijven van een vacaturetekst

  • 2 okt. 2023 07:49

Hoe maak je een goede vacaturetekst

Je wilt dat jouw vacature opvalt tussen die van de concurrenten. En misschien wel nog belangrijker: je wilt dat een kandidaat solliciteert. Hier is een ijzersterkte vacaturetekst voor nodig. In deze blog delen we met je hoe je deze schrijft.

Wat is een goede vacature?

Een vacaturetekst bevat verschillende onderdelen die ‘m goed maken. Als je deze allemaal goed verwerkt, vergroot je de kans om het juiste talent voor de functie te vinden. Een potentiële kandidaat moet na het lezen begrijpen wat de functie inhoudt maar zich ook aangetrokken voelen tot de cultuur, de arbeidsvoorwaarden en het gevoel krijgen welkom te zijn. 

Voorkom dat goede kandidaten afhaken

Het sollicitatieproces moet goed zijn van het begin tot einde. Is dit niet het geval, dan loop je het risico dat goede kandidaten afhaken en dat is zonde! Vaak genoeg gebeurt dit al tijdens het lezen van de vacaturetekst. Een vacaturetekst is meer dan alleen een opsomming van eisen en werkzaamheden; het is het visitekaartje van de organisatie. Het resultaat van een goede vacaturetekst? Een goede match voor zowel de organisatie als de kandidaat.

Maak jouw vacature vindbaar

In een tijd waarin kandidaten kunnen kiezen uit zoveel vacatures, is het plaatsen van een vacature op een jobboard niet genoeg. De vacature moet zoveel mogelijk aansluiten op de zoekopdrachten van mogelijke kandidaten. Hoe je dat doet? Door een SEO-vriendelijke vacaturetekst te schrijven. Zo vergroot je de zichtbaarheid van jouw vacature in Google en jobboards.  

Gebruik de juiste zoekwoorden

Kies voor tref- en zoekwoorden die men gebruikt in de zoektocht naar een functie. Vergeet niet om deze zoekwoorden ook te verwerken in andere delen van de vacaturetekst. Doe dit niet geforceerd, maak een lopend verhaal van de vacaturetekst, zodat de tekst vlot leest.

Social recruitment

Heb je weleens gehoord van social recruitment? Dit is het wervingsproces dat via sociale media als Instagram, LinkedIn en Facebook gebeurt. Via deze kanalen adverteer je vacatures. Het voordeel hiervan is dat je met deze online advertenties een grote groep potentiële kandidaten bereikt. Zelfs als ze niet actief op zoek zijn naar een baan, breng je de advertenties wel onder de aandacht. Ook bij social recruitment is het gebruik van zoekwoorden heel belangrijk. Zorg bij social recruitment voor een goede strategie. En weet waar de doelgroep zich bevindt voor het inzetten van online advertenties.

Hoe schrijf ik een goede vacaturetekst?

Jouw vacature moet opvallen tussen de vele andere vacatures. Zorg ervoor dat de volgende onderdelen in ieder geval terugkomen in de vacaturetekst:

1. Een wervende functietitel – Kies een functietitel die de lezer nieuwsgierig maakt.
2. Schrijf een beknopte inleiding die de aandacht trekt – Houd de aandacht vast en zorg ervoor dat de lezer zich in de intro herkent. De kans is dan groter dat iemand verder leest!
3. Maak een goede functieomschrijving - Creëer een duidelijk beeld van de verantwoordelijkheden en werkzaamheden.
4. Informeer de lezer over het bedrijf - Hoe zijn de organisatiecultuur en werksfeer? Neem de lezer hierin mee. Betrek hier ook je huidige medewerkers bij en laten zij hun verhalen en ervaringen delen.
5. Wees open en transparant over de arbeidsvoorwaarden – Beschrijf wat jij als bedrijf biedt. Denk bijvoorbeeld aan het salaris, de secundaire arbeidsvoorwaarden of de mogelijkheid om hybride te werken.
6. Zorg voor duidelijke instructies die uitleggen hoe je solliciteert – En vergeet de contactgegevens van het bedrijf niet.
7. Sluit af met een goede call-to-action – Enthousiasmeer de lezer zodat deze gelijk solliciteert!

Maak jouw vacature leesbaar en scanbaar

Misschien wel het belangrijkste advies bij het schrijven van een leesbare en scanbare vacaturetekst is dat je ‘m simpel houdt. Gebruik eenvoudige zinnen en vermijd jargon en vaktaal. Dit zorgt ervoor dat de lezer de tekst beter begrijpt en sneller belangrijke informatie vindt. Hetzelfde geldt voor het gebruik van bulletpoints. Ze helpen de aandacht van de lezer te richten op de meest relevante informatie. Visuele elementen als video’s en afbeeldingen dragen ook bij aan een leesbare tekst. Deze brengen een boodschap nog sneller over. Vind hierin wel de juiste balans tussen tekst en beeld.  

Inclusief taalgebruik en discriminatie voorkomen

Wil je als bedrijf een diverse en inclusieve werkcultuur bevorderen? Dan is inclusief taalgebruik in vacatureteksten een belangrijke stap. Weet dat je geen enkele groep uitsluit of benadeelt op basis van hun geslacht, ras, geloof of andere persoonlijke kenmerken. Iedereen moet zich aangesproken voelen. In onze blog met tips voor een inclusieve vacaturetekst lees je hier meer over.

Een inclusieve vacaturetekst vergroot ook de kans op diversiteit in je organisatie. Doordat je rekening houdt met wat wel en niet in een vacaturetekst mag, voorkom je discriminatie. Schrijf je vacaturetekst dus bewust en zorgvuldig. Bij twijfel kun je tijdens of na het schrijven altijd de vacaturecheck van het College voor de Rechten van de Mens naast je vacaturetekst houden.

Hulp bij het vinden van personeel

Bij ons Olympia weten we hoe belangrijk het is om de juiste mensen te vinden voor elke functie. Of het nu gaat om techniek, productie of een ander vakgebied, wij staan klaar en helpen. Met onze uitgebreide kennis en ervaring in het selecteren van talent, vinden we de perfecte match voor jouw organisatie. Lees meer over onze oplossingen en diensten.


Gerelateerde artikelen