Verborgen talenten vinden met online maatwerkopleiding Operators

  • 15 jul. 2022 11:39

“Het tekort aan procesoperators zou een stuk minder zijn als verborgen talenten worden gezien en benut. Er zitten nog veel mooie onontdekte parels tussen”, aldus Huub van Strien. Vanuit zijn passie voor het vak, de wil om het beste uit mensen te halen en met de overtuiging dat de bestaande procesoperator opleidingen tekort schoten, richtte hij in 2011 succesvol Litop BV op. Specialist in (online) opleidingen voor het beroep van procesoperator.

Omdat iedereen al zoveel moet in het leven, staan de woorden efficiënt, leuk en praktisch bij Litop BV centraal. Hun formule leidde tot een succesvolle, innovatieve samenwerking met Olympia. Waarbij een nieuw individueel e-learning traject, afgestemd met de werkgever, de klassikale lessen vervangt. De student gaat daarnaast direct aan de slag bij de werkgever. Investeren in Human Capital door een gebruiksvriendelijke maatwerk oplossing. Het resultaat: een mooi, erkend MBO-diploma en veel parels uit onverwachte hoeken. “Zo hebben we bijvoorbeeld supermarktmanager Erwin en kok Nick die zeer succesvol het operators vak ingingen en doorstroomden”, aldus Van Strien.

Wat maakt het opleidingsconcept van Litop en Olympia zo bijzonder? Van Strien: “Het unieke is het individuele karakter. Studenten kunnen online beginnen wanneer ze willen, krijgen persoonlijke begeleiding en de opleiding is afgestemd op de praktijk binnen het bedrijf waar ze gaan werken! 

De meeste opleidingsinstituten laten studenten praktijkverslagen schrijven. Dat concept werkt niet meer. Studenten kopiëren opdrachten van elkaar en leveren die in bij praktijkbegeleiders die het te druk hebben om er serieus naar te kijken. Opdrachten maken kost veel tijd en het nakijken ook. Student en bedrijf worden niet beter van de vaak standaard opdrachten. Daarom heeft Litop per les een ‘Training on the Job’-lijst ontwikkeld. Hierin staat wat de student na elke les in praktijk op zijn werkplek bij zijn werkgever moet kunnen. De praktijkbegeleider checkt en ziet zo wekelijks de verbetering bij zijn student. Kortom: een individueel traject toegespitst op het bedrijf. Naadloze aansluiting van theorie en praktijk.”

Om- of bijscholing naar werk van betekenis

Het succesvolle concept is mede ontstaan vanuit het samenwerkingsverband dat Olympia is aangegaan om de krapte in de Gelderse arbeidsmarkt in de sectoren Techniek en Transport in te vullen met partners Provincie Gelderland, opleiders Litop BV en Transportopleider (chauffeurs) en bedrijven Lemoine Holland en Cornelissen Groep. Via deze samenwerking krijgen mensen de kans om zich om te scholen of verder te scholen in een schaarste beroep en tegelijkertijd te werken.

Leerwerktraject op maat

De samenwerking met Olympia verloopt erg goed. Van Strien: “Olympia is een professionele club mensen. We overleggen regelmatig. Olympia werft en test kandidaten. Vanuit verschillende beroepen worden zo talenten ontdekt. Een geschikte kandidaat melden we gelijk aan voor de e-learning en start direct bij de werkgever met het leerwerktraject. Olympia betaalt de opleiding. De e-learning is gebruiksvriendelijk en heeft leuke, duidelijke instructiefilmpjes. De student, Litop-docent en de praktijkbegeleider hebben zicht op het verloop van de opleiding. Bij achterstand worden ze automatisch gewaarschuwd. De Litop-docent ziet dan precies waar de student moeite mee heeft en stemt de begeleiding daarop af. Zo vallen er bijna geen studenten uit.

Doordat inwerkprogramma’s van het bedrijf in de e-learning meegenomen worden, is de student na het behalen van het operator-diploma meteen ingewerkt bij het bedrijf! De opleiding A met erkend diploma duurt 1 jaar (bij andere opleidingsinstituten 2 jaar). Daarna kan in 1 jaar het B-diploma en vervolgens in 1 jaar het C-diploma gehaald worden. Nieuwe medewerkers en medewerkers die al lang bij een bedrijf werken doen mee. Met hun diploma verbeteren studenten ook hun arbeidspositie sterk.

Een ander mens dankzij je droombaan

Verborgen talenten komen naar voren. Van Strien: “Bijvoorbeeld bij productiemedewerkers. Zij kunnen via de opleiding Assistent Proces Techniek doorstromen naar de opleiding Operator A. Kijk kritisch naar de handjes die je hebt rondlopen. Trouwe, loyale mensen die vaak nog extra gestimuleerd worden door zo’n kans.”

Hoe zo’n kans je leven kan beïnvloeden zien we bij oud-supermarktmanager Erwin. Na zijn opleiding Operator A is hij nu zelf praktijkbegeleider. Hij vond zijn droombaan en voelt zich een heel ander mens. Maar er zijn ook operators die doorstroomden naar een directeursfunctie of naar Customer Service. Van Strien: door mijn eigen missie om te gaan doen waar ik in geloof heb ik niet alleen mijn droombaan gevonden, maar mag ik ook anderen begeleiden naar hun droombaan. En daar word ik heel gelukkig van.”

Wat jij doet, doet ertoe.


Thema's
Gerelateerde artikelen