Op weg naar inclusie: 2 voorbeelden uit de praktijk

  • 31 mei 2022 08:02

Wil je inclusie en diversiteit ook hoger op de agenda krijgen in jouw organisatie? Of bestaat er wel beleid, maar weet je niet goed hoe je het toepast in de praktijk? Marcella, afdeling Werkvertrouwen, en Raymond, afdeling kwaliteit, geven twee voorbeelden hoe Olympia dit doet.

Diversiteit en inclusiviteit werksessie

Marcella: “Vorig jaar bedachten we: anti-discriminatiebeleid is heel beperkt. We moeten spreken over inclusie. Inclusief voor iedereen. Die visie zijn we nu aan het herzien en we staan op het punt om concrete vervolgstappen te zetten. Daarbij vinden we het belangrijk om de organisatie actief te betrekken.”

Dit deed Olympia onlangs met een werksessie. Marcella: “Daarmee wilden we ideeën ophalen binnen Olympia. Hoe maken we het thema meer zichtbaar en bespreekbaar? Wat is eenvoudig toe te passen? En wat kost meer moeite? Een groep van 12 personen uit alle lagen van de organisatie deed mee. Na een korte introductie, ging de groep uiteen om te discussiëren over stellingen. Bijvoorbeeld:

  • ‘Olympia draagt actief bij aan een diverse en inclusieve maatschappij’
  • ‘Overal in de organisatie zijn onze teams een afspiegeling van de maatschappij’
  • ‘Onze uitspraken en onze acties sluiten goed op elkaar aan.’

Marcella vertelt: “De stellingen maakten veel los. Je zag dat het thema sterk leeft bij mensen en ze er ook echt iets mee willen doen. Per stelling vroegen ze zich af: ‘Wat maakt nou dat ik het hier mee eens of oneens ben?’ De gesprekken gingen dieper dan we van tevoren hadden gedacht. Daardoor dachten ze ook echt in oplossingsrichtingen. Die hebben we verzameld. Het is de bedoeling om die ideeën uiteindelijk uit te rollen in de organisatie.”

Zo werk je aan een inclusieve werkvloer

Een heel ander concreet voorbeeld hoe je werkt aan inclusie: organisaties wijzen op vluchtelingen uit Oekraïne die graag willen werken. Marcella: “We zijn bijvoorbeeld met verschillende gemeenten in gesprek. Maar ook met andere organisaties. Staan organisaties en opdrachtgevers open voor Oekraïense vluchtelingen? Dan stellen we ook meteen de vervolgvraag: ‘Staan jullie ook open voor Syrische, Turkse of Afghaanse vluchtelingen?’ Gelukkig is het antwoord meestal ‘ja’.”

Raymond: “We gaan die discussie niet uit de weg. En nemen daarin ook onze rol. Als uitzendbureau moet je hierin voorloper zijn. Denk minder vanuit de organisatie, maar vanuit de kandidaat. Iemand komt binnen, en daar zoek je een baan voor. Past dit niet in het plaatje van de organisatie? Ga het gesprek aan en geef gevraagd of ongevraagd advies.”


Thema's
Gerelateerde artikelen