Niet kijken naar cv loont

  • 24 feb. 2022 08:00

Na vele jaren werken in de horeca durft Sjoerd bijna niet meer van een andere baan te dromen. Hij was onzeker of hij dat kon zonder ervaring. Tijdens zijn werk als souschef had hij geen tijd om zichzelf te ontwikkelen. Totdat corona kwam en hij tijd over had om te ontdekken wat hij écht wilde. Na vele sollicitatiegesprekken die tot niets hadden geleid, was het Olympia die hem uiteindelijk de kans bood om een compleet nieuw vak te leren. Het mooie vak van recruiter.

Met een Gesprek van Betekenis is een cv niet nodig

Zonder passend cv onder de arm leidden gesprekken met diverse arbeidsbemiddelaars en werkgevers voor Sjoerd tot niets. “Totdat Olympia mij belde in reactie op mijn sollicitatie op een vacature bij een van haar opdrachtgevers. Ze stelden mij een ander type sollicitatievragen dan ik gewend was. Later bleek dat kenmerkend te zijn voor de manier waarop Olympia sollicitaties doet, het Gesprek van Betekenis. Mijn interesse voor recruitment kwam daardoor goed naar voren. Ze zagen mij het werk van recruiter wel doen, ondanks mijn gebrek aan ervaring. Twee uur later had ik al een gesprek met de Senior Recruiter van de vestiging Amsterdam. Ik was blij en overrompeld tegelijk.”

Werving en selectie op basis van talent

Jan Maarten, manager van Sjoerd en Regiodirecteur Olympia: “Iemand is natuurlijk veel meer dan alleen zijn cv, dat zeggen wij ook altijd tegen onze opdrachtgevers. Als je dat zelf verkondigt en er heilig in gelooft, dan pas je dat uiteraard toe in je eigen selectiebeleid. Wanneer je op een andere manier leert kijken dan zie je ook andere mensen. In een sollicitatiegesprek gaan wij op zoek iemands unieke waarde als iemand ook de ambitie heeft om die samen met ons te ontdekken. Hoe ben jij van betekenis of hoe wil je dit zijn? Waar word je echt warm van? Welke talenten heb je of wil je ontwikkelen?  Wanneer je op deze manier het gesprek aangaat zie je talenten bij mensen die anderen niet zien. Wij helpen die graag ontwikkelen. Een win-win situatie voor iedereen dus. Zelf ben ik ooit ook zonder ervaring, op basis van mijn talenten aangenomen bij Olympia.”

Jobcoach biedt uitkomst

Sjoerd: “Ik werkte jaren in de horeca, in Amsterdam, en had het prima naar mijn zin. Maar na zoveel jaren wilde ik een keer iets anders gaan doen en mezelf verder ontwikkelen. Zo koos ik voor een studie die aansloot bij mijn interesses, Geschiedenis. Maar na het behalen van het toelatingsexamen merkte ik al dat de boeken me niet blij maakten. Me verdiepen in geschiedenis kon toch beter bij een hobby blijven. Mijn werkweken van meer dan 40 uur lieten op dat moment niet toe om te ontdekken wat ik echt wilde. Maar toen kwam corona, ik had ineens tijd over!”

Sjoerd gaat vrijwilligerswerk in een jongerencentrum doen, hij wil graag iets betekenen voor mensen. Geweldige voldoening, maar de huur kan hij er niet mee betalen. Een gesprek met een jobcoach leidt hem naar het recruitmentvak. “Mijn hart ging sneller kloppen toen ik hoorde wat dit werk inhoudt! Zo kan ik iets betekenen voor anderen. Ik zag mezelf het ook echt doen.”

Olympia voelt als een warm bad

“In de leuke, open, bijzondere gesprekken met Olympia recruiters Kevin en Julian kon ik echt mezelf zijn. Ze waren heel geïnteresseerd in mij als persoon. Zo kwam goed naar boven waar ik goed in ben en waarin niet. Bijvoorbeeld met computers werken. Maar dat kun je leren. Ik kreeg door dit gesprek een andere kijk op mezelf. Olympia zag wat ik wel kon en gaf mij een kans. Het voelt bij Olympia als een warm bad. Iedereen helpt elkaar. Ik leerde dat de vragen die ze mij stelden horen bij het Gesprek van Betekenis dat Olympia altijd voert met kandidaten. Nu mag ik deze gesprekken dus zelf voeren. Heel veel kandidaten vinden dat erg prettig en geven dat vaak ook als feedback terug”, aldus Sjoerd.

Scholing is enorm belangrijk

Om talenten als Sjoerd ook echt te laten aansluiten bij werk zet Olympia in op ontwikkeling en scholing. Jan Maarten: “Aangezien de wereld van werk continu in beweging is en steeds sneller ontwikkelt is het belangrijk om je te blijven ontwikkelen. Wij helpen hierbij. Via scholing, met onze Olympia Academy en door gewoon te doen op de werkvloer. Fouten maken mag, fouten maken moet zelfs want daar leer je sneller van. Hier is bij ons volop ruimte voor. De kunst is natuurlijk om iedere fout maar één keer te maken. We zijn super blij dat ook Sjoerd de sprong waagde. De talenten van Sjoerd komen nu heel goed tot zijn recht in zijn vak van recruiter.” Sjoerd wil met zijn verhaal anderen inspireren om ook de stap te zetten richting hun droombaan. “Geloof in jezelf en pak die kans”.


Thema's
Gerelateerde artikelen