Anais Oetelmans is Miss Betekenis

  • 8 dec. 2022 13:12

Als je de ambitie hebt om werkgevers en flexkrachten te inspireren om de betekenis van werk centraal te stellen, moet je dat natuurlijk zelf ook doen. Olympiaan Anaïs Oetelmans, door haar collega's ook wel Miss Betekenis genoemd, zorgt ervoor dat de Olympia vestiging in Amsterdam hier het hele jaar bij stilstaat. Zo heeft zij een jaarkalender gemaakt en organiseert ze samen met haar collega's de 'Betekenisvolle lunch' in de koude dagen voor kerst. 

Anais Oetelmans

Met alles wat we doen zijn we van betekenis, voor onszelf en voor een ander.

Anaïs Oetelmans, senior intercedent Olympia Amsterdam

Vertel eens over de 'betekenisvolle lunch'?

"We zijn op onze vestiging het hele jaar bezig met de betekenis van ons werk. Op onszelf en anderen. En dat doen we ook met flexkrachten en onze contactpersonen bij de gemeente Amsterdam. Daarom organiseren we op 16 december 2022 organiseren voor flexkrachten en teamleiders binnen de gemeente Amsterdam een lunch op onze vestiging.

December is een feestmaand dat bij uitstek draait om gezelligheid en samenzijn. Maar ook een maand die voor sommigen juist moeilijk is en waarin we graag een attentie naar een ander sturen. Waarom zouden we dat alleen met vrienden en familie doen, maar niet in het werk? Daarom nodigen we met deze lunch flexkrachten en teamleiders uit aan wie we graag onze waardering willen laten blijken. We verwelkomen ze op onze vestiging voor een lunch waarin we hun inzet via, en in samenwerking met Olympia, gezamenlijk zullen vieren."

Leg eens uit wat onze workshop Betekenisverklaring is?

“Elke Olympiaan volgt binnen een half jaar na indiensttreding de workshop Persoonlijke Betekenisverklaring. Dan ga je een hele dag aan de slag met de vraag hoe jij betekenis geeft via je werk bij Olympia. Je geeft antwoord op vragen als: Waarvoor kom je ’s ochtends je bed uit? Waar ben je goed in? Wat heeft de wereld volgens jou nodig?

Daaruit rolt vervolgens jouw Persoonlijke Betekenisverklaring. Mijn eigen Betekenisverklaring is: Met oprechte energie en aandacht voor anderen, maak ik mensen bewust van ieders talent en potentie en inspireer ik mensen meer in het hier en nu te staan.

Ik was ontzettend geïnspireerd door deze dag en wilde daar graag een vervolg aan geven.”

Wat doe je dan met deze verklaring?

“Dat is een essentiële vraag. Want nadat je die verklaring hebt opgesteld moet je die in leven houden. Niet zomaar in een la stoppen, maar dagelijks stil blijven staan bij hoe je betekenis geeft via je werk. Want alleen dan besef je dat wat je doet er echt toe doet en kom je met een voldaan gevoel thuis. En daar worden we allemaal blij van. Dan doe je betekenisvol werk.”

En hoe houd jij jouw Betekenisverklaring in leven?

“Ik wilde niet alleen die van mijzelf on top of mind houden, maar ook die van mijn collega’s. Zodat ons hele team regelmatig stilstaat bij hoe ze van betekenis zijn geweest. Dus ik besloot om een jaarkalender te maken, met daarin vier team bijeenkomsten. Zo organiseerde ik voor onze vestiging een “Trainingsdag van Betekenis”, met als doel elkaar beter te leren kennen en te leren hoe iedereen denkt over zijn/haar/hen persoonlijke betekenis en die in het werk. Ook bedacht ik de Wall of Positivity. Dat is een muur waarop we bijzondere momenten met elkaar delen. Dat kan bijvoorbeeld een persoonlijke doelstelling zijn die je dit jaar hebt gehaald, zoals een promotie of een training die je hebt afgerond. Een flexkracht die je hebt geholpen naar een volgende functie waar hij/zij nog beter op zijn plek zit. Of een bedankje aan een collega die jou heeft geholpen. Ik wilde dat ons werk van betekenis letterlijk zichtbaar zou zijn middels deze Wall of Positivity. Met alles wat we doen zijn we van betekenis, voor onszelf en voor een ander. Omdat ik hier zo sterk in geloof, zet ik me in voor mijn collega’s om hier ook bij stil te staan. Het mooie is dat zo’n jaarkalender ook nog eens goede team spirit oplevert.”

Ben jij ook geïnspireerd door het verhaal van Anaïs en nieuwsgiering hoe jij ook betekenisvol aan het werk kunt zijn en blijven? Neem dan contact op met Anaïs Oetelmans. a.oetelmans@olympia.nl


Thema's
Gerelateerde artikelen