Mens & Werk in de logistiek

  • 13 nov. 2021 09:57

Hoe krijg je grip op de veranderende arbeidsmarkt? Hoe zorg je voor een goede balans tussen instromend talent en het behouden van talent? Vragen die menig HR-professional bezighouden. Tijdens het kennisevent Mens & Werk, georganiseerd voor HR vakgenoten in de logistieke sector, stonden vooral deze vragen ter discussie. Maar de veranderende arbeidsmarkt raakt natuurlijk niet alleen bedrijven in de logistiek & handel, maar praktisch iedere sector. Olympia is samen met ABN AMRO hoofdsponsor van Mens & Werk, dat plaatsvond op 11 november j.l.
Steven Gudde, directeur Arbeidsmarkt, heeft in een videoreeks, samen met Han Mesters, ABN AMRO en Sander Nieuwenhuizen, evofendedex, zijn visie en tips gedeeld over drie onderwerpen die bij iedereen hoog op de HR-agenda zouden moeten staan. Leuk weetje, de video’s zijn opgenomen tegen het decor van het Olympia Hoofdkantoor in Hoofddorp.

Instroom en talentontwikkeling

''Instroom en talentontwikkeling waren altijd al belangrijk onderwerpen'' zegt Steven Gudde. ''Ondanks de komst van technologie zijn het mensen die uiteindelijk het verschil maken in je organisatie. Daarom zul je talent dat je binnen hebt moeten koesteren en nieuw talent aan je moeten zien te binden.''

Binden en behouden

Schaarste is een constante factor geworden. Geen trend maar blijvend. Je zou dus kunnen zeggen dat het behouden van medewerkers het nieuwe werven is geworden. Het is tenslotte goedkoper om mensen bij je te houden dan om steeds nieuwe mensen te vinden en in te werken. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Dat vraagt om een sterk beleid. En volgens Han Mesters, ABN AMRO, zit het succes van dit beleid in het verbinden van de persoonlijke doelstellingen en drijfveren van werknemers met de bedrijfsdoelstellingen.

Wendbaarheid en flexibiliteit

Digitalisering, verduurzaming, klimaatverandering en zelfs een pandemie, allemaal factoren waar je je als organisatie tegen zou moeten wapenen. Wendbaar zijn dus. Volgens Sander Nieuwenhuizen valt het op dat veel bedrijven het onderwerp wendbaarheid niet op de agenda hebben staan. En dat is een zorgelijk punt. Maar wat is dat nou eigenlijk? En belangrijker, hoe richt je daar je personeelsbeleid op in?


Thema's
Gerelateerde artikelen