Loslaten van bestaande patronen

  • 22 apr. 2022 10:18

Wat doen bedrijven die in deze markt gemakkelijk aan personeel kunnen komen anders dan bedrijven die hier moeite mee hebben? Zij zijn mee veranderd met de arbeidsmarkt. Wil je succesvol nieuw talent werven, dan moet je je als bedrijf dus aanpassen. Albert Einstein zei niet voor niets: “Als je doet wat je altijd deed, dan krijg je altijd wat je kreeg. Maar het kan soms best lastig zijn om van bestaande patronen af te wijken. Olympianen Alice en Lisanne geven een inkijkje in hoe klanten dit ervaren en er mee omgaan.

Alice: Aanpassen loont

Een van onze trouwe klanten, Kingspan Insulation uit Tiel, is structureel op zoek naar technische mensen. Kandidaten die moeilijk te vinden zijn. Als Kingspan te weinig personeel heeft, komt hun productie direct in de knel. We gingen met hen in gesprek over wat we hieraan konden doen. Er is een laag verloop, iedereen voelt zich echt onderdeel van de organisatie. Dat gaat goed. Maar ze hebben altijd nieuwe mensen nodig en kandidaten bleven uit.

We maakten voor Kingspan een arbeidsmarktanalyse. Dit is een onderzoek naar relevante arbeidsmarkt variabelen uit jouw regio. Zoals het percentage latent werkzoekenden de arbeidsmarktactiviteit, schaarsteberoepen en wervingsdruk. Maar ook: welke arbeidsvoorwaarden vinden kandidaten interessant (reiskosten, salaris, werktijden)? Wat zijn hun oriëntatiebronnen (percentage via bureau en bedrijvensite), op welke websites zitten ze en wat zijn de tien grootste werkgevers op die functie in de regio?

Uit deze analyse bleek dat de salarissen die zij de operators boden, te laag waren. Daarom vonden kandidaten de vacatures niet interessant. Samen met hun moederbedrijf in Engeland heeft Kingspan Insulation vervolgens het salarishuis aangepast. Een geweldige stap en blijk van aanpassingsvermogen. De eerste operator is inmiddels gestart via Olympia.

Lisanne: Durven loslaten

Lisanne en haar team voeren voor een van hun opdrachtgevers zelf de sollicitatiegesprekken. Bij succes worden de kandidaten direct aangenomen. “Deze verantwoordelijkheid krijg je alleen als er wederzijds vertrouwen is. Ik ken deze klant al vanaf het begin van mijn loopbaan in 2015 bij Olympia. Dat heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het overtuigen van deze klant in het loslaten van het kijken naar het cv van een kandidaat. Vergeet het schaap met de vijf poten. Maar kijk naar de wilskracht en motivatie van een kandidaat. In een Gesprek van Betekenis achterhalen we deze factoren en gaan we op zoek naar iemands talent. Het vertrouwen kreeg ik van de klant. Ik hoefde alleen nog maar te laten zien dat het ook loont. Ze kregen niet het schaap met de vijf poten, maar wel een talentvolle kandidaat die past bij de organisatie én een enorme motivatie om te leren. We coachen de kandidaat nu en begeleiden haar bij het behalen van een cursus zakelijk Engels.

Mijn klant heeft inmiddels ervaren dat omdenken werkt en staat positief tegenover toekomstige matches op basis van drijfveren en talent. Ze gaan nu zelfs nog een stap verder en laten ons de sollicitatiegesprekken voeren. Zijn we positief, dan mag de kandidaat direct starten. We doen het hele sollicitatieproces voor hen. Over loslaten gesproken.”


Thema's
Gerelateerde artikelen