Jaaroverzicht van een recruiter

 • 27 jan. 2022 13:48

Dit is Stimme Vendel, recruiter bij Olympia. Stimme denkt om. Ziet kansen in plaats van belemmeringen of problemen. Haar recruitmentbelevenissen deelt ze op LinkedIn. Zo kan iedereen meegenieten van de momenten die het werk van Stimme betekenis geven. Zo aan het begin van het jaar leek het ons mooi om terug te blikken op wat voor bijzondere en mooie matches Stimme allemaal gemaakt heeft.

De perfecte baan 

Als je zonder naar het CV te kijken iemand aan werk kan helpen, dan is die topstemming terecht.  
De kandidaat die ik gisteren sprak stuiterde van enthousiasme bijna door de telefoon heen, zo blij was hij dat ik belde, dat de shift precies bij hem paste, dat het fysiek werk was, dat het niet fulltime was, dat hij snel kon beginnen... Het was de perfecte baan voor hem zei hij.  

Dat ik ook nog eens geen cv had gezien en blanco het gesprek inging was voor hem een hele verfrissende insteek. Uiteraard werkte zijn enthousiasme aanstekelijk en waren we allebei in een topstemming toen we ophingen na een afspraak te hebben gemaakt voor een rondleiding op de locatie.

De tweede keer was het raak 

Soms heeft iemand maar een klein zetje nodig. Stimme geeft kandidaten graag een tweede kans.
Voor een kritische opdrachtgever benadruk ik de motivatie van geïnteresseerde kandidaten altijd extra, zodat ze goed voorbereid op gesprek komen en een sterke eerste indruk maken. De kandidaat die ik vanmorgen sprak had wat extra hulp nodig. In de videocall die ik met hem had zag ik een sympathieke en geïnteresseerde man zitten, maar zijn motivatie kon beter. Het was te algemeen en te onduidelijk. 

Meteen afgewezen? Welnee. Ik heb hem uitgelegd waar de opdrachtgever naar zoekt en hem even wat extra tijd gegeven. Na een half uur belde ik hem opnieuw. Hij kwam met een prachtige tekst, waaruit bleek dat hij precies had begrepen wat er eerder ontbrak. Het was persoonlijk, specifiek en duidelijk. Hij had research gedaan naar de missie van het bedrijf en maakte daarmee een mooi bruggetje naar zijn eigen verhaal. Ik was oprecht onder de indruk. Hij was heel blij met de complimenten die ik hem gaf en samen hebben we direct een afspraak ingepland. 

Zo zie je maar. Niet iedereen overtuigt je meteen, maar de manier waarop iemand feedback oppakt is net zo belangrijk. 

Goeie tip 

Een goed advies kan ook heel waardevol zijn in de zoektocht naar werk. Ook recruiters vinden het leuker als hun werk persoonlijk is.
Soms kun je een kandidaat niet concreet verder helpen met de vacature waar ze op had gesolliciteerd. Wat je dan nog wél kunt doen? Gewoon even tijd nemen voor een gesprek. De kandidaat die ik vanmorgen sprak was oprecht blij met de tip die ik gaf.  

Ze kreeg zoveel standaard afwijzingen zei ze, terwijl ze 3 jaar relevante logistieke werkervaring heeft. Niemand legde haar uit waarom ze niet geschikt was en afgewezen werd. Dus ik vroeg door en hoorde dat ze zelf alles online deed. Logisch, want zo is veel recruitment tegenwoordig ook ingericht. Ze had nog niet de telefoon gepakt om eens na te bellen na een afwijzing. Ook had ze nog niet de telefoon gepakt voor meer informatie over een vacature waar ze interesse in had. De tip "maak het persoonlijk en bel in plaats van te mailen" was nieuw voor haar maar ze zag direct het voordeel ervan. 

In een tijd waarin kandidaten schaars zijn lijkt het een open deur dat de recruiter zich er niet met een standaard berichtje vanaf maakt. Ook voor ons moet het werk toch persoonlijk zijn én blijven? 

Laat dat CV maar zitten 

Eén telefoontje kan genoeg zijn om de juiste plek voor iemand te vinden.
De kandidaat die ik net sprak, dacht dat het aan zijn cv ligt dat hij nu al 7 maanden werkloos thuiszit. Hij wilde het nog aanpassen om zijn kansen te vergroten, en toen kreeg hij mijn telefoontje.  

Ik hoefde op dat moment helemaal geen cv te zien, aan zijn verhaal kon ik al horen dat hij veel logistieke ervaring had in zowel Nederland als Engeland. Bovenal klonk hij dankbaar en enthousiast om weer een kans te krijgen op een dagelijks werkritme. Met een vrouw en baby op komst wil hij zo snel mogelijk starten. 

Ik heb hem dus nog deze week op een rondleiding ingepland en weet zeker dat hij op zijn plek zit daar.

Lieve mede-recruiters 

Kijk eens wat vaker naar de mens achter het cv, vraagt Stimme. Want soms zijn diploma’s en werkervaring nu precies de dingen die er níet toe doen.
Vandaag sprak ik een kandidaat met veel ervaring in sites bouwen en games ontwikkelen. Ik was op zoek naar een Orderpicker voor een magazijn. Toch heb ik hem kunnen matchen. Hoe dat kon? 

Hij gaf aan al een jaar bezig te zijn met solliciteren, maar had alleen de standaard afwijzingen gehad. Belde hij na dan was de reden voor de afwijzing dat hij geen hbo-diploma had. Nooit was hij gevraagd een test te doen, om zijn portfolio toe te lichten of op een andere manier zijn talenten te kunnen laten zien. In het verleden had hij ook wel eens als Orderpicker gewerkt. Nu was hij dus in die richting aan het solliciteren. Dagelijks de motivatie vinden om te solliciteren viel hem niet altijd even makkelijk, met al die negatieve reacties. 

Volkomen logisch en herkenbaar! Gelukkig kon ik hem inplannen voor een tweede gesprek en verwacht ik dat hij aan de slag kan. Zullen we wat vaker de mens achter het cv een kans geven, lieve mede-recruiters?

StimmeBlog

Sommige dingen blijven geheim 

Werk zoeken vanuit de gevangenis, dan moet je wel heel gemotiveerd zijn.
Ooit een gedetineerde helpen zoeken naar een baan? Nou, ik niet. Totdat ik vanmiddag gebeld werd, de man viel maar gelijk met de deur in huis. " Ik heb uw nummer van een mede-gedetineerde, hopelijk kunt u mij helpen." 
 
We hebben kort zijn situatie doorgenomen en bellen volgende week opnieuw. Hij gaat zich dit weekend oriënteren op onze vacatures in zijn omgeving. Ik zie al een mooie kans voor samenwerking met de collega's van Werkvertrouwen die hier vast wel ervaring mee hebben. 
 
En nee, de naam van wie hij mijn nummer kreeg gaat deze man mij nooit geven.

Hoera voor Stimme 

Met zo’n kandidatenportefeuille is het fijn om weer te mogen beginnen.
Terug op de thuiswerkplek na twee weken vakantie. Hoe staat het ervoor in banenland? 

 • De gedetineerde kandidaat die mij eerder had benaderd heeft zelf niet stil gezeten en een aantal gesprekken in de planning deze week. Hoera voor de doorpakkers! 
 • De kandidaat die ik al ruim een half jaar op WhatsApp heb en probeer in te plannen voor een gesprek, geeft aan deze week niet beschikbaar te zijn vanwege hulp die hij biedt aan slachtoffers van de watersnood in Duitsland. Hoera voor de sociaal betrokkenen! 
 • De Syrische kandidaat die ik vandaag inplande voor een afspraak deze week, kreeg vorige maand, tegelijk met zijn familie, de Nederlandse nationaliteit. Hoera voor de doorzetters! 
 • De kandidaat die aangaf een 5-jarenplan te hebben om uiteindelijk vrachtwagenchauffeur te worden, was heel blij met mijn eerlijkheid toen ik zei dat het geen slimme zet zou zijn om te veel in loon achteruit te gaan, ook al zou het hem toegang geven tot doorgroeimogelijkheden. Hoera voor de luisteraars! 
 • De kandidaat die vorig jaar al bij dezelfde opdrachtgever had gewerkt, had niet persé opnieuw een rondleiding nodig, zei hij. Hij wist alles nog en was per direct beschikbaar. Na een kort overleg intern hoeft die rondleiding inderdaad niet en kan hij extra snel langskomen. Hoera voor de ervarenen! 
 • De kandidaat die zich verontschuldigde voor zijn vele banen en patchwork cv, klonk juist heel overtuigend in zijn motivatie en heb ik dus direct ingepland voor een videogesprek. Mijn eigen cv is ook patchwork maar wat zegt dat nu helemaal? Hoera voor de omdenkers! 
   
  Voor wie zeg jij vandaag 'hoera'?

Dank je wel Stimme! Voor dit prachtige inkijkje in het betekenisvolle werk van de recruiter. Wil jij net als Stimme bij Olympia aan de slag? Wij vinden jouw doel in het leven belangrijk en bieden je een plek waar jij jezelf kan zijn.  

Werken bij Olympia


Thema's
Gerelateerde artikelen