Zo schrijf je een inclusieve vacaturetekst: 7 tips

  • 31 mei 2023 13:15

Als je inclusief wil werven, is een vacaturetekst die voor iedereen toegankelijk is belangrijk. Zo zorg je ervoor dat je niet onbewust mensen uitsluit. Want als je uitgaat van de ideale kandidaat, dan beperk je je blikveld. Deze zeven vuistregels helpen je daarbij.  

1. Tekst is goed leesbaar en begrijpelijk 

Gebruik vooral B1-woorden. Dit maakt de tekst voor iedereen, ongeacht niveau, makkelijk leesbaar. Voorkom bedrijfsjargon, moeilijke woorden en acroniemen of leg ze uit. 

 2. Tekst is genderneutraal

Gebruik geen woorden als ‘hij’ of ‘zij’ in je tekst, maar kies voor genderneutrale woorden zoals ‘je’ of ‘jou'. De vacature wordt dan ook aantrekkelijker, want de sollicitant wordt rechtstreeks aangesproken door de tekst.  

3. Gebruik genderneutrale functietitels en functieomschrijvingen 

Maak een functietitel genderneutraal: Vuilnismedewerker in plaats van vuilnisman. Voorkom te veel mannelijke zelfstandig naam- en voornaamwoorden in functieomschrijvingen.  

4. Stel niet te veel functie-eisen

Vaak zijn maximaal vijf vereiste vaardigheden al genoeg om de functie goed te kunnen uitvoeren. Kijk en benoem wat er on the job kan worden geleerd met bijvoorbeeld trainingen en opleidingen.  

5. Breng inclusie onder de aandacht in de tekst

Laat zien in de tekst dat de organisatie openstaat voor ieders unieke waarde, belang hecht aan diversiteit en dat verschillen worden omarmd. Spreek als organisatie vanuit wij/ons. Benoem faciliteiten zoals een kolfruimte en gebedsruimte. Benoem ook opties als thuiswerken, hybride werken en flexibele werktijden.

6. Gebruik neutraal beeldmateriaal

In foto’s is een diversiteit op gender, leeftijd of etnische cultuur te zien.  

7. Houd rekening met een visuele of auditieve beperking 

Denk aan andere communicatiemiddelen dan alleen tekst. Zoals video, podcast of een ingesproken vacaturetekst met hulp van voorleessoftware.  


Gerelateerde artikelen