Het verschil maken in iemands leven

  • 4 sep. 2020 14:25

Een jaar geleden stapte Jeroen Duijm, franchiseondernemer van Olympia Almelo, in het Werkfit traject van de gemeente Almelo. Doel: 20 mensen met een langere afstand tot de arbeidsmarkt fit maken voor de job en hen aan werk helpen. Volgens Jeroen kunnen ondernemers het verschil maken in iemands leven. En mogen zij wat hem betreft meer hun maatschappelijke rol hierin pakken.

Betekenisgeving

Een jaar geleden werd Jeroen Duijm benaderd door het Twents Huis van de Logistiek (onderdeel van Port of Twente) om samen met hen, Gemeente Almelo, Werkplein Twente, Extend, Djopzz en Randstad deel te nemen aan het Werkfit traject. Jeroen: ‘Ik heb geen moment getwijfeld hieraan deel te nemen. Natuurlijk, we hebben het allemaal druk. Het kost tijd en geld om hierin te investeren. Maar als elke ondernemer één plek beschikbaar stelt om de arbeidsmarktkansen van mensen te vergroten, dan doen we collectief heel veel voor onze maatschappij in de regio. Met dit initiatief maken we het verschil in iemands leven. Je helpt hen hun arbeidsmarktkansen te vergroten en een beter bestaan op te bouwen.

Klaarstomen voor werk

In het Werkfit traject worden kandidaten klaargestoomd om weer aan het arbeidsproces deel te kunnen nemen. In dit geval ging het vooral om functies in de logistiek. Alle kandidaten zijn mensen die door omstandigheden in de bijstand zijn geraakt. En stuk voor stuk heel graag aan het werk willen. Maar zij moeten daarbij ondersteund worden. Niet alleen met opleiding, maar ook op het gebied van zelfvertrouwen en communicatie. Het is een traject dat 13 weken duurt. In dat traject worden de mensen stap voor stap voorbereid naar de arbeidsmarkt. Dit gaat door middel van het langzaam opbouwen van een dagritme, fysieke belasting en communicatie. Zo lopen kandidaten stage bij opdrachtgevers van onder andere Olympia Almelo om te kijken of ze na 13 weken al klaar waren om aan het werk te gaan. De helft van de kandidaten kon na 13 weken de stap naar de arbeidsmarkt maken. De andere helft had nog iets meer tijd nodig. Kandidaten die na 13 weken job ready zijn krijgen een jaarcontract van één van de drie uitzendbureaus.

Het bijzondere verhaal van Almos

Maar wat als mensen super gemotiveerd zijn, maar niet job ready na 13 weken? Dat was het geval bij Almos. Jeroen: ‘Ik leerde Almos kennen als een heel gemotiveerd persoon die ontzettend graag aan de slag wil, maar bij wie dat niet helemaal lukte. Hij heeft het traject van 13 weken redelijk doorlopen, maar was na dat traject eigenlijk nog niet jobfit. Het is dan heel makkelijk om iemand te laten gaan. Maar ik heb ervoor gekozen om met hem door te gaan’.
In ACtronics vond Jeroen een bedrijf dat maatschappelijke betrokkenheid kent. En lukte het om een stageplek in te richten waarmee Almos verder werd geholpen. Gerrit Egberink, Manager P&O ACtronics: ‘Ook wij geloofden in de motivatie van Almos en zijn van mening dat hij een kans verdient zoals vele anderen met hem. Het is belangrijk om als ondernemer deze maatschappelijke rol ook echt te pakken.’
Almos groeide stap voor stap en bouwde zelfvertrouwen op. De stageplek was eigenlijk bedoeld als tijdelijke oplossing om Almos jobfit te maken. Maar uiteindelijk heeft ACtronics hem een jaarcontract gegeven. ‘Fantastisch om op deze manier samen het verschil te kunnen maken in iemands leven. Door net even iets meer te doen, vol te houden en samen te werken’, aldus Jeroen.

Jeroen wil meedoen aan het tweede Werkfit traject. Hij roept ondernemers op zich aan te sluiten. Zo heeft Kees Smit Tuinmeubelen zich al gemeld als deelnemer voor het tweede Werkfit traject. ‘Samen kunnen we zorgen dat meer herintreders de weg naar de arbeidsmarkt weten te vinden. En dat is goed voor onze regionale arbeidsmarkt. Ik zou graag met ondernemers in gesprek willen over wat we hierin samen kunnen doen, aldus Jeroen’.

Ben Gerrits, Manager Twents Huis van de Logistiek onderschrijft dit: ‘Ik ben enorm blij om te zien dat deze ondernemers hun maatschappelijke rol hebben gepakt. En het tweede Werkfit traject dat wij nu optuigen biedt weer een mooie gelegenheid om mensen met een langere afstand tot de arbeidsmarkt perspectief te bieden’.     

Contactgegevens Jeroen Duijm

E: j.duijm@olympia.nl

M: 06 149 317 33

Contactgegevens Ben Gerrits

E: b.gerrits@portoftwente.com

M: 06 518 048 78


Thema's
Gerelateerde artikelen