3 tips: Zo blijven je medewerkers mentaal gezond

  • 15 sep. 2021 16:11

Medewerkers die betekenisvol werk doen zijn productiever, hebben meer plezier in hun werk en zijn minder vaak ziek. De gezondheid van medewerkers speelt daarbij een belangrijke rol. Als werkgever zorg je dan ook voor een gezonde en veilige werkomgeving. Verstelbare stoelen, voedzame lunches en ventilatie. Maar minstens zo belangrijk: denk je ook aan de mentale gezondheid van je medewerkers?

OLY 002 Body 20190606 3 GemeenteAmsterdam

In 2010 publiceerde WHO voor het eerst haar Healthy Workplace Framework and Model. Het is nog altijd een vooraanstaand raamwerk, waaruit blijkt dat psychologische en sociale factoren een cruciale rol spelen voor een gezond werkklimaat. Fundamenteel voor een gezond werkklimaat is de organisatiecultuur en gedeelde normen en waarden.

Hoe kun je als werkgever juist die factoren verbeteren? Drie handvatten:

  1. Pak de kern van het probleem aan. Zorg voor verlichting van een te hoge werkdruk, verbeter de kwaliteit van het leiderschap in de organisatie en neem strenge maatregelen tegen discriminatie en pestgedrag.
  2. Verminder de impact van negatieve factoren als werkdruk. Dit doe je door managers en collega’s te ondersteunen, open en helder te communiceren en de flexibiliteit en autonomie van medewerkers te vergroten.
  3. Bescherm je medewerkers. Bied trainingen aan om kennis en bewustzijn te vergroten en zorg voor bijvoorbeeld een stressmanagementprogramma bij hoge werkdruk.

Toename burn-outs

Nederlanders raken steeds meer opgebrand: sinds 2015 is het aantal medewerkers met burn-out-klachten gegroeid van 14 tot maar liefst 17% in 2019, zo blijkt uit cijfers van TNO en CBS. Dat torenhoge percentage lijkt stabiel te blijven: ook in 2020 – tijdens de coronacrisis – heeft 17% van de medewerkers burn-out-klachten. Dat zijn 1,3 miljoen werknemers in Nederland. 44% van alle werknemers vindt dat er maatregelen nodig zijn tegen werkstress en 37% geeft werkdruk of stress als reden voor verzuim. 

Kosten van stress

Deze cijfers liegen er niet om. En dan hebben we het nog niet eens over de kosten. Verzuim kost werkgevers zo’n 300 euro per dag. Een burn-out die acht maanden duurt, kost dus al gauw 80.000 euro, exclusief de kosten voor vervanging. In 2018 kostte verzuim door werkdruk het Nederlandse bedrijfsleven in totaal 3,1 miljard euro. De belangrijkste oorzaak? Stress.

Sentimentsmeting

Het is van belang de oorzaken van stressklachten en burn-outs te achterhalen. De een gaat onderdoor aan teveel taken of verantwoordelijkheden, de ander raakt juist overspannen als hij of zij niet genoeg te doen heeft (bore-out). Sinds de coronacrisis leidt ook thuiswerken tot stress, door eenzaamheid en het wegvallen van de werk-privébalans.

Hoe peil je dit nu voor je organisatie? De aanwezigheid van een stressmanagementprogramma blijkt een goede indicator voor een gezond werkklimaat in een bedrijf. Het geeft aan dat je als werkgever de mentale gezondheid van je medewerkers belangrijk vindt en bereid bent erin te investeren. Zo hebben we bij Olympia sinds de start van de coronacrisis de Olympia hartslagmeter geïntroduceerd. Zowel intern als bij een aantal klanten stellen we wekelijks de vraag: “Welk cijfer geef je de afgelopen week?”. Met de wekelijkse respons monitoren we de mentale gezondheid van medewerkers en kunnen we tijdig reageren om mogelijke burn-outs te voorkomen.

Werk dat ertoe doet

Naast het in kaart brengen van het sentiment binnen je organisatie is het belangrijk dat je medewerkers voldoening halen uit hun werk. Door werk te doen dat er voor hen toe doet. Het geeft extra glans aan je dag als je via je werk betekenis kan geven. Dit draagt bij aan wat belangrijk is jou én voor anderen. Deze energie is niet alleen goed voor de mentale gezondheid van de individuele medewerker, maar een stimulans voor de hele organisatie. Wat bijdraagt aan een gezond werkklimaat.


Thema's
Gerelateerde artikelen