Generatieverschillen in je organisatie: tips om de kloof te overbruggen

  • 27 jan. 2022 08:30

Verschillende generaties op de werkvloer zorgen soms voor uitdagingenWe geven je 3 tips om hiermee om te gaan.

1. Houd rekening met de levensfase van de verschillende generaties

Naast iemands generatie en levensloop, heeft ook de levensfase invloed op de keuzes die we maken. Je kunt niet iedereen uit een generatie over één kam scheren. Neem bijvoorbeeld twee babyboomers, de een net opa en de ander heeft net de kinderen uit huis. Zij kunnen allebei verschillend denken over werk. De kersverse opa wil misschien meer privé-tijd terwijl de ander juist nu meer tijd kan en wil besteden aan zich verder ontwikkelen in werk. Of twee mensen uit generatie X. De beginnend zestiger denkt misschien al aan pensioen, terwijl de 42-jarige toe is aan de volgende stap in zijn of haar carrière. En een starter kan veel onbevangener zijn dan een collega uit dezelfde generatie met net een eigen huis en de verantwoordelijkheid voor een hypotheek.

2. Overbrug generatiekloof door interesse te tonen

Zoals Steven Gudde in ‘Generatiedenkers: blijf nieuwsgierig!’ al aangeeft, het is belangrijk om te weten wat voor je collega belangrijk is. Een open deur? Het is soms zo verleidelijk om iemand een sticker op te plakken of in een hokje te duwen. En dat kan gewoon niet. Ieder individu is verschillend. Het hoeft niet zo te zijn dat je jongste collega’s nooit boeken lezen en andersom kan je oudste collega geprikkeld worden door de nieuwste technische snufjes. Vraag dus wat je collega wil, wat hem of haar drijft en hoe iemand kijkt naar werk. Zo kun je elkaar beter helpen en kun je als manager goed inspelen op iemands behoeften.

3. Zorg dat medewerkers elkaar aanvullen

Hoe verleidelijk het ook is om naar leeftijdsgenoten te trekken, ‘want wij snappen elkaar’, is het voor medewerkers juist goed om bewust die oudere of jongere collega op te zoeken. Vervelend misschien, dat er in een ander tempo gewerkt wordt. Maar de ervaring van die oudere collega is heel wat waard. En hoe fijn is het als een jongere collega net even wat handigheidjes deelt op het gebied van digitalisering of een frisse kijk op werk. Is deze kruisbestuiving onvoldoende aanwezig in je organisatie? Begin dan bij de managers. Zij hebben hierin absoluut een verbindende rol. En een voorbeeldfunctie.


Thema's
Gerelateerde artikelen