3 tips om de impact van jouw onderneming zichtbaar te maken

  • 29 jun. 2022 10:57

Een positieve verandering begint met het zichtbaar maken van de kansen. Maar hoe doe je dat? Wij geven 3 tips.

1. Laat je Impact meten door onafhankelijke experts

Wil je als organisatie weten of je impact maakt? Doe een onderzoek. Daarmee weet je ook echt of je verschil maakt op de onderdelen waarin je investeert. Het is verstandig dit door een externe partij te laten uitvoeren. Zij kijken er meer objectief naar. En het draagt bij aan de betrouwbaarheid die je als organisatie uitstraalt. Daarvoor zijn vaak ook nog speciale certificeringen.

Naast objectieve betrouwbaarheid heeft een blik van buitenaf nog een ander groot voordeel: soms komen kansen naar boven die je door de bril van de dagelijkse praktijk over het hoofd ziet. Die kansen leveren vaak veel, terwijl het weinig extra moeite kost. Juist omdat ze zo dicht bij de praktijk liggen.

2. Bespreek de kansen én de problemen

Wil je weten waar jouw kansen zitten? Of loop je tegen een probleem aan waar nog geen oplossing voor is? Wees open over je tekortkomingen en maak problemen bespreekbaar. Ga met veel mensen hierover in gesprek, extern. Vooral met partijen buiten je sector, juist die kunnen inspiratie bieden. Hoe doen zij het? Hebben zij misschien een oplossing? 

In een arbeidsrelatie werk je uiteindelijk naar een gezamenlijk doel. De kans is dus groot dat jouw organisatie hetzelfde probleem ervaart. Wanneer je daar open over bent, zie je waar de kansen liggen om verder samen te werken. En welke organisatie wordt er nu niet sterker van samenwerking?

3. Deel je suggesties met anderen of met ons

Positieve impact maak je samen. Zelfs wanneer je als organisatie de impact die gemaakt wordt nog niet in kaart brengt, heb je vaak toch waardevolle kennis te delen. Elke organisatie heeft namelijk een uniek perspectief. Dit geldt vooral ook voor bedrijven die veel op lokale schaal samenwerken. Het delen van dit unieke perspectief kan voor andere organisaties vaak heel waardevol zijn. Of misschien zijn jullie als organisatie al veel met impact bezig, en willen jullie dat graag delen. Deel het verhaal van jullie organisatie met ons.

Stuur je verhaal naar Steven Gudde: s.gudde@olympia.nl


Thema's
Gerelateerde artikelen